Що очікує Fitch

«Позитивний прогноз відображає очікування Fitch, що продовження взаємодії з МВФ у рамках нової багаторічної програми допоможе підтримати стійке зниження ризиків рефінансування за рахунок полегшення доступу до додаткового зовнішнього фінансування, зміцнення макрофінансової стабільності та стійкості бюджету, а також зменшити можливості для реформування», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Агентство S&P підвищило кредитний рейтинг України

Згідно з ним, рейтинг України відображає багатосторонню підтримку та низький рівень держборгу і одночасно високі потреби у фінансуванні, пов'язані з великими виплатами з боргу, вразливий, хоча і вдосконалюваний, банківський сектор і слабкі показники управління.

«Україна досягла значного прогресу в отриманні законодавчого схвалення для низки реформ, які, якщо вони будуть ефективно і надійно реалізовані, могли б допомогти усунути структурні недоліки, які впливають на перспективи зростання і якість інститутів», — вважає Fitch.

Завдання для нового уряду

Завдання нового уряду на чолі з Денисом Шмигалем полягають у тому, щоб уникнути невизначеності щодо наступності економічної політики, забезпечити плавний перехід у переговорному процесі до нової програми МВФ і зміцнити довіру до прихильності адміністрації президента Володимира Зеленського реформам.

Читайте також: Скільки Україна повинна виплатити МВФ в цьому році (графік виплат)

Вихідний сценарій Fitch полягає в тому, що Україна отримає остаточне схвалення радою директорів МВФ нової програми EFF в першому півріччі 2020 року, але не можна виключати подальшої затримки.

Читайте також: МВФ бачить прогрес у виконанні Україною умов для отримання грошей

Передісторія

  • Міжнародний валютний фонд підпише меморандум про нову програму співпраці з Україною, наімовірніше, в першому кварталі 2020 року. Про це розповів глава НБУ Яків Смолій на прес-брифінгу Нацбанку.

  • На початку грудня 2019 року Крісталіна Георгієва після телефонної розмови з Володимиром Зеленським офіційно оголосила про досягнення попередньої домовленості щодо нової трирічної програми EFF на суму $5,5 мільярдів.

  • Тоді у Фонді наголосили, що для затвердження програми Виконавчою радою, Україна має виконати низку «попередніх заходів». Однак, що саме передбачають ці кроки, у МВФ не деталізували.

Раніше повідомлялося

6 вересня 2019 року Fitch Rating підвищило довгостроковий і короткостроковий кредитний рейтинг (IDR) України в іноземній і національній валюті з B — до B, і поліпшило прогноз зі стабільного на позитивний.