Що таке універсальний базовий дохід

Універсальний базовий дохід — одна з найпопулярніших у світі «великих ідей» початку 21-го століття.

Його концепція передбачає рівні грошові виплати всім членам суспільства. Обсяг таких виплат можна порівняти з витратами на умовний «базовий» рівень споживання, більш відомий як «безумовний базовий дохід».

Читайте також: Лондонська компанія дозволила співробітникам самим встановлювати собі зарплату

Які країни пробували впроваджувати ідею

У світі відомі два найбільших експерименти з упровадження УБД в національному масштабі. Вони проводилися в Монголії та Ірані.

Монголія де-факто ввела УБД у 2010 році через універсалізацію дитячих виплат. Програма стартувала з декларації виплат близько $89 на громадянина в місяць. На фініші програми виплати становили $7-17.

Відомо, що реалізація ідеї збільшила держборг Монголії з 31% ВВП до 48%, при цьому скоротила бідність у країні на третину. У 2012 році програма втратила політичну підтримку.

Читайте також: По $1200 готівкою. Як влада Гонконгу підтримує фінансове становище жителів

Іран впроваджував ідею УБС в 2010-2015 роки. 92% населення отримували на старті близько $400 в місяць на домогосподарство за схемою заміни субсидій на споживання грошовими виплатами у 29% медіанного доходу.

Програму згорнули через макроекономічну дестабілізацію і неспроможність уряду індексувати УБД (він втратив 80% купівельної спроможності).

Висновки з останнього дослідження економістів

На думку дослідників, УБД і його аналоги цілком можливо реалізувати на практиці як засіб соціального захисту». Однак універсальності у вирішенні соцпроблем від УБД чекати не можна. Частину проблем в теорії він вирішує, частину, навпаки, ускладнює.

«Нейтральний» УБД, що не супроводжується різким зростанням податкового перерозподілу, можливий лише у відносно багатих країнах.

У цілому УБД погано сумісний з існуючими політичними та бюджетними моделями.

Читайте також: У Берліні безробітним будуть надавати базовий дохід

Як відзначають дослідники, можливо, ідея не мала б таких негативних наслідків для ринку праці, які їй приписують критики. Але вона програє в ефективності майже всім альтернативам у боротьбі з бідністю і не є універсальним способом вирішення соціальних проблем.

Як відзначають дослідники, реалізувати УБД на практиці набагато складніше, ніж здається. Багато в чому саме це причина, чому «безумовного доходу» немає зараз у жодній країні світу.