Як пояснює рішення ФРС

«Коронавірус створює ризики для економічної діяльності ринків, що розвиваються <...> Акції США зросли після новин, в той час як прибутковість 10-річних казначейських облігацій досягла 1,08%.

Ф'ючерси на кошти ФРС оцінюють більш ніж на 1 п.п. зниження ставок центрального банку на 2020 рік, включаючи ще одне скорочення на чверть пункту в першій половині року", — йдеться в заяві ФРС.

Читайте також: Світові ринки лихоманить на тлі новин про коронавірус

«У світлі цих ризиків і на підтримку цілей досягнення максимальної зайнятості і стабільності цін FOMC прийняв рішення знизити цільовий діапазон ставки по федеральних фондах на 0,5 п.п. — до 1-1,25%», — йдеться в повідомленні.

Голосування за екстрене скорочення до діапазону від 1% до 1,25% було одноголосним. У заяві ФРС також йдеться, що «основи економіки США залишаються сильними».

Разом з тим зазначається, що дії ФРС можуть спричинити хвилю послаблення з боку інших центральних банків по всьому світу.

Читайте також: Міжнародні кредитори допоможуть країнам впоратися з наслідками коронавірусу

Нагадаємо

  • 31 жовтня ФРС США втретє за 2019 рік знизила базову процентну ставку на 25 базисних пунктів — до 1,5-1,75%.
  • На засіданні, яке передувало цьому, ФРС знизила ставку на 0,25 п. п. до 2-2,25%. Це зниження було першим з 2008 року.
  • Раніше Дональд Трамп не раз критикував ФРС через занадто жорстку грошово-кредитну політику. Цим він порушував загальноприйнятий принцип, згідно з яким президент США не коментує дії центробанку, і навпаки.

Читайте також: НБУ може знизити облікову ставку до 7% вже в середині року