Причина зростання  інвестицій

«Завдяки чому ми маємо такі показники? Продовжується реформування економіки, знижуються інвестиційні ризики, підвищується інвестиційна привабливість. Цифри — підтвердження, що це дійсно так», — написав міністр.

Він зазначив, що власні кошти підприємств у 2019 році були основним джерелом фінансування капітальних інвестицій та забезпечили найбільший внесок у їх зростання.

Читайте також: Милованов про інвестиції: Україні критично необхідні $50 мільярдів

«Це підтримувалось позитивними фінансовими результатами у попередніх періодах та активним процесом модернізації підприємств, що відбувався у багатьох видах добувної та переробної промисловості», — пояснив Милованов.

«Капітальні інвестиції важливі, адже це фундамент для розвитку підприємств та країни у цілому. Це та перебудова, „друге життя“, яке мають отриматі наші українські зношені до 60% основні засоби виробництва», — додав він.

Дані Держстату щодо зростання капінвестицій

З середини минулого року зростання капінвестицій стало прискорюватися: 17,8% — у першому кварталі, 7,5% — у другому, 12,7% — третьому і 21,2% — в четвертому.

За минулий рік було освоєно 584,4 млрд грн капітальних інвестицій (без урахування тимчасово окупованих Криму, Севастополя і зони проведення ООС).

У регіональному розрізі найбільше збільшення капінвестицій в 2019 році було зафіксовано у Волинській (на 74,2%), Херсонській (на 66,1%), Миколаївській (на 40,1%), Полтавській (на 39,7%) та Київській ( на 33,4%) областях.

Згідно зі статистикою, капітальні інвестиції в минулому році зменшилися в Хмельницькій (на 5,8%), Рівненській (на 5,4%), Одеській (на 1,7%) і Чернігівській (на 1,6%) областях.

У галузевому розрізі найбільше зростання капінвестицій за минулий рік зафіксовано в тимчасовому розміщенні та організації харчування — на 48,7%, охороні здоров'я і соцдопомоги — на 46,6%, промисловості — 34,7%, професійної, наукової і технічної діяльності — на 31, 4%.

При цьому в сфері інформації та телекомунікацій падіння капінвестицій склало 16,6%, сільському господарстві — 10%, транспорту, складського господарства, поштової та кур'єрської діяльності — 3,4% (в тому числі в поштовій і кур'єрській — на 83,2%).

Читайте також: План від Мілованова. Як прискорити зростання ВВП

Плани МЕРТ на 2020 рік

  • залучити $50 млрд прямих іноземних інвестицій
  • збільшити щорічні обсяги внутрішнього інвестування більш ніж в 2 рази (з очікуваних у 2019 році 17% від ВВП до принаймні 23,5% у 2024 році)
  • знизити знос основних фондів з 60,6 до 48,2% (наблизити до норм ЄС — 40%)
  • увійти в топову групу за індексом людського капіталу.

Читайте також: Консенсус-прогноз — 2020: курс гривні, інфляція, ВВП

 Оформити заявку на купівлю ОВДП