Цілі співпраці

Нацбанк разом з держорганами та громадськими організаціями створять механізм перевірки достовірності інформації про кінцевих бенефіціарних власників бізнесу.

Це допоможе протидіяти корупції, відмиванню коштів, шахрайству, ухиленню від сплати податків та інших злочинів, пов'язаних з фіктивною діяльністю компаній.

Читайте також: Власників бізнесу будуть сповіщати про зміни в реєстрації компанії

Як це працюватиме

Буде створена Транснаціональна електронна лабораторія (ТеЛАБ). Це офіційна платформа для комунікації і тестування інноваційних технологій між урядовими структурами, громадськими організаціями, бізнесом та експертами на міжнародному рівні. Працювати ТеЛАБ буде на основі електронного офісу.

Які організації будуть співпрацювати

Крім Національного банку, такі зобов'язання взяли на себе також Міністерство юстиції, Міністерство цифровий трансформації, Держфінмоніторинг, ДП «Національні інформаційні системи».

Серед партнерів від громадського сектору — громадська організація «Трансперенсі Інтернешнл Україна», громадська організація «Разом проти корупції», Open Up Ukraine, YouControl, Міжнародний фонд «Відродження», OpenOwnership, Innovating Governance Association (Австрія).

Що відомо

  • Щорічно в Україні відбувається близько 400 рейдерських захоплень, і найбільше — в Києві. 22 липня президент підписав указ про протидію рейдерству.
  • В Україні планують створити систему, яка буде попереджати громадян про захоплення їх нерухомості або бізнесу.