Вона зазначила, що в минулому році Україна отримала понад $4 млрд портфельних інвестицій, а зараз перспектива продовження цього тренду знаходиться під питанням.

Причина скорочення

«Пасивність інвесторів стала однією з причин низьких результатів останнього розміщення ОВДП Міністерством фінансів. Якщо цей тренд продовжиться, це вплине на курс національної валюти», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чим небезпечний новий коронавірус для економіки України

Також Головач повідомила, що Всесвітній банк не очікує значних ризиків для світової економіки через епідемію коронавіруса за умови, що через місяць хвиля захворювань піде на спад.

Коронавірус і економіка України

  • Масштаб негативного впливу нового коронавіруса на глобальну економіку залежатиме від здатності китайської влади обмежити його поширення і дати зовнішнім ринкам сильні позитивні сигнали.

  • Відсутність таких сигналів може призвести до відновлення падіння світових сировинних і фондових індексів.

  • Для України падіння сировинних цін може бути чревато зниженням експортної виручки – в першу чергу, можуть постраждати експортери сталі і залізної руди.

Читайте також: Китайський вірус. Звідки взявся і як не захворіти

  • Набагато більш відчутним для України може виявитися погіршення настроїв на фінансових ринках.

  • Після своєчасного та успішного випуску суверенів на 1,3 млрд євро, оптимальним варіантом для українського уряду для забезпечення фінансування зовнішніх виплат було б зайняти на ринку ще близько 1 млрд навесні.

  • Різке погіршення ринкових умов може змусити уряд відкласти випуск єврооблігацій.

Читайте також: Нові жертви коронавіруса: як реагують фінансові ринки і економіка