Звідки взявся цей фейк, і що насправді змінилося – в колонці для «Мінфіну» пояснив керівник практики податкового права АО «МОРІС ҐРУП» Василь Андрусяк.

Три популярних міфи

Теза 1. Держава ввела новий податок, яким зобов’язує громадян сплачувати 19,5% з усіх надходжень, отриманих на банківський рахунок / електронний гаманець.

– Ні, жодних нових податків станом на даний момент держава не вводила.

Теза 2. Із зарплат, які уже і так були оподатковані роботодавцем, при їх надходженні на банківську картку потрібно буде знову сплатити 19,5% і самостійно задекларувати таку суму доходу в річній податковій декларації.

– Ні, жодного «повторного» оподаткування зарплат не існує й існувати не може, відтак немає і обов’язку подавати річну декларацію.

Теза 3. Банківської таємниці з лютого 2020 року не існує, тому щоб уникнути податку, краще користуватися платіжними системами або передавати кошти готівкою.

– Ні, банківська таємниця по відношенню до податкової існує як і раніше, а використання електронних гаманців чи готівкових коштів не нівелює обов’язок сплати податків.

Читайте також: Верланов вважає, що податок на доходи фізосіб потрібно зменшувати

То що ж змінилось

Кардинально – нічого. За загальним правилом фізична особа, яка отримує дохід не від податкового агента, зобов’язана подати річну податкову декларацію і сплатити відповідні податки. І такий алгоритм існував ще з часів ухвалення Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (2003 рік) і впродовж усіх редакцій (понад 120) Податкового кодексу України.

Чи є винятки з правила

Звісно! На сьогодні вони закріплені в ст. 165 ПКУ. Наприклад, не підлягають оподаткуванню кошти, отримані в подарунок від членів сім’ї першого і другого ступенів споріднення (батьків, чоловіка/дружини, дітей, братів/сестер, баби та діда, онуків), аліменти, допомога на лікування, поховання та ін.

Водночас якщо особа продала комп’ютер через інтернет-платформу, то неважливо чи гроші прийдуть на картку, чи будуть отримані готівкою, чи на інтернет-гаманець, в такого платника виникає обов’язок подати річну декларацію, відобразити дохід і сплатити 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Під такі ж правила підпадають заколядовані гроші, весільні подарунки та інші доходи.

Але чому їх раніше ніхто не декларував і податкова нікого за це не штрафувала? Відповідь проста: а звідки податкова мала дізнатися точну суму, з якої необхідно сплатити 19,5%? І ось ми підійшли до джерела проблеми: якщо всі кошти будуть заходити на банківську картку, то податкова нібито зможе взяти цю інформацію в банку і чітко обрахувати суму доходу й податку. Звідси напрошується висновок: діджиталізація і безготівкові рахунки – зло.

Банківська таємниця – все ще таємниця

Приводом же для паніки послужили зміни до порядку розкриття банками інформації, що містить банківську таємницю, за рахунками фізосіб-клієнтів. Якщо раніше таку інформацію могли надавати лише за рішенням суду, то на сьогодні її можуть надавати й на письмову вимогу прокуратури, ДБР або НАБУ. На письмові запити податкової інформація з банківською таємницею як не надавалася, так і не буде надаватися! Тільки через рішення суду, як і раніше.

Читайте також: Силовики зможуть без рішення суду отримувати інформацію про рух коштів на банківських рахунках фізосіб

Підсумовуючи: не сталося ніякої катастрофи, ніхто не буде ганятися за кількома сотнями гривень, отриманими на картку як повернення боргу колег за вчорашній обід, адже це взагалі не оподатковуваний дохід!

Однак, якщо хтось використовує банківську картку для легалізації необґрунтованих активів, то так, інформація на запити правоохоронних органів надаватися буде. І погодьтеся, це правильно. Не боїться відкритості той, кому нема чого приховувати.

Дивіться також: Голова ДНС про фейковий податок