Що законопроект пропонував

Цей законопроект пропонував установити торгову націнку, так звану маржу, на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни відповідно.

Виробники були б зобов'язані продавати сигарети дистриб'юторам за ціною вище 80% від максимальної роздрібної ціни з урахуванням ПДВ і акцизного збору до 1 січня 2021 року.

Читайте також: Кабмін став на бік «табачників» щодо скасування «маржі»

Передісторія

  • 4 жовтня 2019 року ВР прийняла в цілому законопроект №1049 «Про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

  • За день до голосування група народних депутатів внесла поправку № 8, якою регулюються торгові націнки на сигарети для дистрибуції.

  • Поправка пропонувала встановити торгову націнку (так звану «маржу») на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни відповідно.

Читайте також: Найбільший виробник сигарет в Україні зупинив виробництво

  • У відповідь на це керівники компаній-членів асоціації «Укртютюн» заявили, що наслідком запровадження торговельної націнки на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі може стати закриття фабрик і втрата 50 тисяч робочих місць у тютюновій індустрії.

  • Також керівники компаній заявили, що в разі прийняття поправки підвищать ціни на пачку сигарет на 14 грн з 1 січня 2020 року і збільшать обсяги нелегальної торгівлі тютюновими виробами з 8,4% до 20%.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники