Хто може претендувати на соціальне житло

За словами міністра соціальної політики Юлії Соколовської, осіб, які потребують соціального захисту та мають недостатній для придбання або оренди житла дохід, візьмуть на соціальний квартирний облік. Надалі вони зможуть отримати соціальне житло.

Це стосується громадян, для яких соціальне житло є єдиним місцем проживання. Їх середньомісячний сукупний дохід менше середньої вартості найму житла в населеному пункті та прожиткового мінімуму.

Читайте також: Мінрегіон змінює концепцію державної житлової політики. Хто може сподіватися на житло

Також на соціальне житло можуть претендувати внутрішньо переміщені особи, які не мають житла або житло яких зруйноване в результаті збройної агресії Росії.

Як було раніше

До прийняття відповідних змін соціальне житло залишалося недоступним через невідповідність норм чинного законодавства вимогам ринку.

За словами Соколовської, це відбувалося через те, що середньомісячний сукупний дохід громадян повинен бути менше величини середньої вартості оренди житла в гуртожитку і прожиткового мінімуму.

Тому громадян з доходом лише в розмірі мінімальної зарплати або пенсії не брали на соціальний квартирний облік.

Читайте також: Кабмін скасував безвідсоткові кредити на житло для держслужбовців

Як будуть розраховувати середню вартість оренди

Розмір орендної плати будуть розраховувати, помноживши мінімальний розмір плати за оренду 1 кв. м загальної площі квартири або житлового будинку на мінімальну норму забезпечення житлом, а не 1 кв. м кімнати в гуртожитку на мінімальну норму забезпечення житлом.

Читайте також: Що робити, якщо не вистачає грошей на житло в новобудові

Раніше повідомлялося

  • У звіті уряду за 2019 рік зазначається, що Кабмін розраховує надати допомогу в забезпеченні житлом 600 сім'ям у 2020 році та 4,6 тис. сім'ям — за період 2021-2024 роки.
  • До цього у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву заявили, що 54% українців проживає в перенаселеному житловому фонді.
  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року:
  • «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже складне завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.