В уряді кажуть, що українська економіка повторює  світові тренди і напрацьовують план виходу з піке. Про заходи, які допоможуть прискорити зростання ВВП,   у колонці на The Page розповів радник прем’єр-міністра України з економічних питань Олексій Мушак.

Падіння, як глобальний тренд

Гальмування зростання ВВП — не тільки українська проблема, але й загальносвітова. Промислове зростання в Російській Федерації за четвертий квартал становило всього 0,3%. У єврозоні падіння промислового виробництва в грудні 2019 року склало 4,1%. Це найбільше падіння з лютого 2016 року.

Розпочата 2018 року торгова війна з Китаєм, запровадження 25% мита на імпорт сталі і 10% мита на імпорт алюмінію запустили протекціоністські процеси по всьому світу.

Так, Євросоюз для захисту свого ринку ввів квоти на металургійну продукцію. Звели торгові бар'єри і країни Митного союзу, Азії, Близького Сходу та Північної Африки. Крім того, негативний вплив на стан економіки справляють Brexit, заворушення у Гонконзі, турецьке вторгнення в Сирію і загострення ситуації у Перській затоці.

«Мінус» 1% українського ВВП — на новинах із США

Залежна від експорту українська металургія (за інформацією компанії «ЄТР-Спектр», за 9 місяців 2019 року на зовнішніх ринках реалізовано 82,8% виробленої в Україні металопродукції) не вибивається із загальносвітового тренду. У жовтні і вересні виплавка сталі в країні падала на 10%.

Слідом за металургійними ринками посипалися продажі сільськогосподарської продукції. Доповідь про перевиробництво кукурудзи вийшла в США 12 серпня. Після чого ціни на неї впали на $30 на тонні. Внаслідок цього, Україна в 4 кварталі втратила $300 млн, або 1% ВВП. Безумовно, це принизлива історія для країни, коли двосторінковий звіт забирає 1% ВВП.

Але це — ціна нашої надмірної залежності від зовнішніх сировинних ринків.

Ще одна складова падіння економіки — тепла зима. Генерування тепла і побічно електрики значно зменшилося, у порівнянні з четвертим кварталом позаминулого року. Наприклад, ДТЕК виробив на 40% менше електрики. Безумовно, це б'є по ВВП.

Читайте також: Майже чверть ВВП України перебуває в тіні (дослідження)

Уряд створить нову галузь

Проблему падіння ВВП уряд планує вирішувати передусім за рахунок запровадження низки програм зі стимулювання економіки. Зокрема, йдеться про здешевлення кредитів для малого бізнесу в рамках програми 5-7-9%. Це дозволить значною мірою допомогти малому й середньому бізнесу.

Близько мільярда гривень було виділено на стимулювання аграрного машинобудування через державні програми підтримки. Це допоможе створити цілу галузь у країні. Нагадаю, що, незважаючи на високий попит, в Україні все ще немає власних виробництв техніки. Планується, що держава виділить мільярд гривень на розвиток цієї галузі. Зокрема, на часткову компенсацію витрат українських аграріїв на придбання вітчизняної техніки.

Утім, проблема усіх цих програм — те, що жодна з них не була успішною до кінця. З ними погано, а без них взагалі неможливо.

Нарешті, рекордну суму в 107 млрд грн виділено на будівництво доріг, що повинно дати загальний позитивний ефект для всієї економіки.

Читайте також: Стратегія на 5 років. У МЕРТ розповіли, як будуть нарощувати ВВП на 40% (інфографіка)

Фактори успіху

Однак усіх запропонованих заходів поки що недостатньо. За великим рахунком, потрібне стимулювання експорту. Зокрема, робота над кредитним рейтингом України. Його зниження дозволило б залучити в країну гроші під принципово інший, нижчий відсоток.

Було б непогано, якби в Україні повноцінно запрацювало Експортно-кредитне агентство. Такий орган може надавати державні гарантії за експортними кредитами, страхувати їх. Без такої підтримки Україна навряд чи зможе наростити високотехнологічний експорт найближчим часом.

Нарешті, ще одна дуже важлива тема – зниження страхових ризиків.

Для цього розпочато системну роботу з рейтинговими агентствами, і є надія, що через пару років вдасться вийти на рейтинг ВВ-. З цією метою у Кабміні створено робочу групу і намічено досить масштабні роботи.

Уся ця системна робота повинна, врешті-решт, вирішити проблему падіння ВВП. Хоча вже зараз очевидно, що зробити потрібно дуже багато.