Чому Піднебесній не варто підтримувати економіку тими ж методами, які використовують США, у колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Перейняли досвід США

Китай, на зразок країн Заходу і, зокрема, США, вирішив боротися з економічними проблемами за допомогою ввімкнення «друкарського верстата». Але виникає питання, а чи може Китай собі це дозволити? Адже безкарно друкувати нічим незабезпечені гроші можуть далеко не всі. Наприклад, всім буде абсолютно очевидно, що якщо Національний Банк України раптом почне друкувати нічим незабезпечені гроші, це однозначно призведе до падіння курсу гривні та зростання інфляції.

Однак США з 2008 року надрукували дуже багато грошей. Якщо в 2008 році баланс ФРС становив всього 800 млрд. доларів і ставка ФРС становила близько 4%, то зараз баланс ФРС зріс до 4 трлн. доларів і ставка ФРС становить 1,75%. Але на доларі це послаблення монетарної політики позначилося не сильно.

Розмісти депозит на вигідних умовах і отримуй до 16,5% річних

США, а точніше долар, будучи світовою резервною валютою, може собі це дозволити, оскільки долар є вершиною всієї фінансової системи світу. Так, ФРС надрукував багато доларів, але вони були «стерилізовані» за рахунок збільшення резервів в інших країнах. Наприклад, у країнах Азії оціночна величина золотовалютних резервів становить 5 трлн. доларів, з яких 3 трлн. знаходяться у того ж Китаю. І з цієї величезної маси грошей більшу частину займає долар США і доларові активи.

Долар США є не просто резервною валютою в головах людей. Його статус і сила підкріплені нормативно. Долар — це базова валюта на підставі Бреттон-Вудських угод. На підставі цього долар — це світові гроші і основний засіб міжнародних розрахунків, це еталон для всіх інших валют. Тому у всіх країнах світу всі люди оцінюють свої валюти до долара. І тому основні валютні резерви, як держав, так і приватного сектора формуються в доларах.

Рейтингові відмінності

Плюс до цього у світі існує система з оцінки кредитного рейтингу країн, де провідні світові рейтингові агентства, такі як Fitch, Standard & Poor's, Moody's оцінюють країни з позиції кредитного ризику.

В залежності від їх оцінки, банківська система світу по-різному оцінює активи і валюти різних країн. США і, відповідно, долар мають найвищий рейтинг ААА або АА+, у Китаю рейтинг нижче, на рівні А1. Тобто для банків, юань і китайські активи є менш надійними.

Саме тому, коли говорять про те, що гроші йдуть з ризику, вони приходять в основному долар США. Вихід з долара через зростання ризику майже неможливий, оскільки вище нього на цій планеті нічого немає, а на Марс, або на Місяць поставки грошей ще не налагоджені. Тобто з долара нікуди виходити. Є, звичайно, ще Німеччина, Австралія та багато інших країн з рейтингом вище, ніж у США, але вони менше Америки і їх валюти не є базовими для Бреттон-Вудської системи.

Ризик ланцюгової реакції

Китай і його валюта юань не можуть похвалитися силою долара, навіть незважаючи на величезні розміри своєї економки. При зростанні ризику з юаня є куди йти, наприклад в той же долар США. Але головне в цій формулі те, що надруковані юані у величезній кількості нікому буде «стерилізувати».

Читайте також: Два сценарії впливу коронавіруса на Україну. Що буде з економікою

Адже США і ЄС не збирають золотовалютні резерви в юанях, як Китай накопичує свої ЗВР в доларах і євро. Звичайно, є багато країн і приватних осіб (банків, компаній, людей), які все ж мають юань в своїх резервах, але їх масштаби невеликі, їх норма резервування не зможе покрити масштабні вливання ліквідності з боку Народного Банку Китаю.

А це все може означати, що Китай не може так само як США безкарно друкувати гроші. Китай — це все ж не США і юань — це не долар. Тому від китайського друкарського верстата, швидше за все, будуть негативні наслідки.

Через пом'якшення монетарної політики в Китаї, юань буде схильний до девальвації, і інфляція в Китаї буде зростати. Причому варто відзначити, що інфляція в Китаї вже почала зростання. За підсумками січня, інфляція в Китаї склала 5,4% в річному обчисленні, а це вже більше ніж інфляція в Україні, яка сповільнилася в січні до 3,2%.

Китай, враховуючи розмір його економіки, може і мабуть запустить інфляційний маховик у світовій економіці. Адже є й інша сторона. У Китаю є величезні золотовалютні резерви в розмірі 3 трлн. доларів і, швидше за все, Китай, з одного боку, друкуючи юані всередині країни, буде змушений стримувати падіння курсу юаня за рахунок продажу своїх валютних резервів. А це загрожує тим, що Китай «заллє» грошима не тільки себе, але і весь світ.

Читайте також: Світова економіка втратить понад $280 мільярдів через коронавіруса — експерти

Це може вдарити і по долару США, адже якщо Китай буде продавати свої доларові накопичення трильйонами, то їх вже нікому буде «стерилізувати». І світ замість рецесії отримає інфляцію, з падінням вартості грошей.