Три новини і всі хороші

Законопроект про № 2166 вносить три зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

1. Якщо самозайнята особа не отримала дохід у звітному кварталі або окремому місяці, то вона не повинна сплачувати обов’язкове мінімальне ЄСВ.

Водночас, важлива ремарка – дане звільнення не поширюється на ФОПів-платників єдиного податку.

2. Якщо особа, що провадить незалежну професійну діяльність, уже зареєстрована ФОП у рамках такого виду діяльності, то платити два ЄСВ не потрібно. Для прикладу: особа зареєстрована ФОП з КВЕДом «Діяльність в сфері права».

Якщо дана особа стане адвокатом і стане на облік як особа, що здійснює незалежну професійну діяльність, то не потрібно буде сплачувати «ЄСВ за ФОПа» плюс «ЄСВ за незалежну професійну діяльність», достатньо буде сплатити один раз.

3. Особи, що провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати ЄСВ.

Тобто даний законопроект повинен покласти край намаганням фіскалів стягнути ЄСВ двічі — за ФОПа і за незалежну професійну діяльність. Також очікується лібералізація попередньої жорсткої позиції щодо сплати ЄСВ незалежно від факту отримання доходів та урівнювання для «незалежників» пільг зі сплати ЄСВ аналогічно до ФОПів та членів фермерських господарств.

Читайте також: ЄСВ та єдиний податок-2020: розрахунки для ФОПів

Чому це важливо

В рамках боротьби зі «сплячими» ФОПами та самозайнятими особами держава зобов’язала їх усіх щомісяця сплачувати ЄСВ хоча б у мінімальному розмірі. Логіка проста – здійснюєш діяльність – плати, зареєструвався «для галочки» чи «може колись знадобиться» — також плати або подумай чи не краще закритися.

Мінімальний щомісячний розмір ЄСВ при цьому установлений на рівні 22% від мінімальної зарплати на 1 січня відповідного року. У 2020 році – це 1 039,06 грн., в 2019 було 918,06 грн. Тобто зі зростанням мінімальної зарплати росте і обов’язкове ЄСВ – хороша спонука до роздумів.

Менше платиш – менша пенсія

До страхового стажу відноситься період, протягом якого особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Тобто не було сплати ЄСВ за місяці, коли не було доходу – не включаєм до страхового стажу, наслідок – нижча пенсія.

Читайте також: Право на пенсію в 60 років. Пенсійний фонд надав роз'яснення

Самозайняті особи – хто вони

Хто ж належить до категорії самозайнятих осіб? Уже це просте питання породжує проблематику. Оскільки різні нормативні акти дають різне тлумачення для цієї категорії платників. Наприклад, згідно з Податковим кодексом України — це люди, які надають послуги у наступних сферах:

  •  науковій,
  • літературній,
  • артистичній,
  • художній,
  • освітній або викладацькій,
  • лікарі,
  • приватні нотаріуси,
  • приватні виконавці,
  • адвокати,
  • арбітражні керуючі (розпорядники майна, керуючі санацією, ліквідатори),
  • аудитори,
  • бухгалтери,
  • оцінщики,
  • інженери та архітектори.

Також до самозайнятих належать особи, що здійснюють релігійну (місіонерську) та іншу подібну діяльність. Плюс є чітка умова: така особа не є працівником або ФОП та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Однак якщо глянем в Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», то цей документ перераховує ті ж самі види діяльності, але встановлює ще одну умову – отримання доходу від цієї діяльності.

Саме ця остання умова закону дає підстави вважати, що в цілях сплати ЄСВ особами, які провадять незалежну професійну діяльність, є всі перераховані категорії виключно за умови отримання доходу від такої діяльності. Тобто нема доходу – ти не здійснюєш незалежну професійну діяльність в цілях сплати ЄСВ.

Податкові органи часто не сприймають такої логіки. Їхня логіка полягає в тому, що будь-яка підприємницька діяльність (в тому числі незалежна професійна) має на меті отримання прибутку. Однак мета отримання і фактичне отримання — категорії різні.

Що чекаємо від законотворців

Даний законопроект є позитивним, однак не достатнім. Він врегульовує питання сплати ЄСВ за періоди, коли самозайняті особи (крім єдинників) не отримували доходу, тільки на перспективу, тобто з моменту його прийняття і далі.

А великі запити рестроспективного врегулювання боргів з ЄСВ за «бездохідні» періоди залишаються відкритими. На сьогодні заборгованість «сплячих» самозайнятих осіб є дуже значною і чутливою для суспільства темою. Скасувати «подвійні» ЄСВ за ФОП+адвокат/нотаріус/виконавець можна тільки через суд через жорстку позицію податкових органів. Тому основні очікування до законодавця стосуються комплексного підходу до врегулювання ЄСВ, а не легких точкових правок.

Звісно все не так просто. Якщо зараз пробачити борги з ЄСВ всім самозайнятим особам, які не получали доходів у минулому, то заради справедливості необхідно буде віддати сплачений ЄСВ тим ФОПам/незалежникам, які навіть попри відсутність доходів єдиний внесок сплатили.

А це означає втрати Пенсійного фонду. Хоча вони і не були б колосальними, але в такому катастрофічному становищі, в якому фонд перебуває останнім часом, кожна гривня на рахунку.

Хтось скаже, що це наш моральний обов’язок здійснювати внески на утримання пенсіонерів. Інші піднімуть на прапор обов’язок держави встановлювати справедливі, рівні, чесні і передбачувані правила здійснення таких відрахувань. Кожен буде по-своєму правий. Подивимось, до якого варіанту, зрештою, пристане держава.