Нижче плінтуса

За останні місяці банки кілька разів знижували ставки за депозитами. І це ще не межа. Прибутковість цього інвестиційного інструменту буде зменшуватися і далі.

«Ставки продовжать знижуватися. До кінця літа вони можуть впасти до 8% річних у гривні, 1% в доларі і 0% в євро», – заявив глава прес-служби Приватбанку.

Він також уточнив, що прогноз актуальний, якщо валютний курс буде стабільним, а інфляція збережеться на нинішньому рівні.

Отримаєте надбавку до прибутковості з «Бонусом від Мінфіну»

Ризики відтоку депозитів

Представник Приватбанку не виключає того, що при значному падінні ставок населення почне знімати гроші з депозитів.

«Такий сценарій цілком можливий, особливо якщо оподаткування процентів за депозитами не буде значно знижено або взагалі скасовано», – уточнив Олег Серга.

Читайте також: «Мінус» 1,25%. Скільки великі банки готові платити вкладникам

Довгострокових вкладень стане ще менше

Зниження ставок може вплинути на зменшення частки строкових депозитів порівняно з депозитами на вимогу. У чому банки зовсім не зацікавлені.

«Швидше за все частка строкових депозитів буде знижуватися. Хоча можливо, що впровадження нового нормативу НБУ «коефіцієнт чистого стабільного фінансування (NSFR)» з 1 січня 2021 року дещо уповільнить цей процес", – зауважив Олег Серга.

З чого все почалося

Головним фактором, який буде провокувати подальше зниження прибутковості депозитів, є зниження облікової ставки НБУ. З початку 2019 року Нацбанк вже 5 разів переглядав цей показник у бік зменшення. І щоразу, за словами першого заступника голови Нацбанку Катерини Рожкової, регулятор пише листи членам правління та наглядових рад держбанків з проханням знизити ставки за депозитами.

31 січня Нацбанк в черговий раз знизив облікову ставку до 11%. Ряд банків вже відреагували на дії регулятора зниженням дохідності за гривневими і валютними депозитами. Приватбанк цього разу не переглядав ставки.

Згідно з прогнозом НБУ, до кінця року облікова ставка може бути знижена до 7%.