Однак, на думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, світ вже навчився протидіяти фінансовим труднощам. І цього разу також буде використовувати вже відпрацьований алгоритм. Який саме, експерт розповів у колонці для «Мінфіну».

Китай викликав занепокоєння

Через коронавірус у світі всерйоз почали турбуватися з приводу перспектив розвитку світової економіки. Багато хто навіть почав говорити, що поширення хвороби може стати причиною нової економічної кризи. І на цих страхах минулого тижня фінансові ринки світу почали активно знижуватися. Проте на відкритті торгів у понеділок, на подив багатьох, фондовий ринок США спробував рости. А причиною цього стала обіцянка Центрального банку Китаю влити у фінансову систему 1,2 трлн юанів.

Звичайно ж, проблеми у другій найбільшій економіці світу можуть зірвати з рейок світову економіку. І так, світова економічна криза можлива і, напевно, якщо відпустити ситуацію, тобто дати розвиватися стихійним процесам, то в світі буде криза і фінансові ринки впадуть. Однак сьогоднішній світ став таким, що логіка з лінійної функції часто не працює. Тому що на будь-яку дію є протидія. Фінансова влада світу за останні 10 років вже чітко дала зрозуміти і своїми словами, і діями, що вона готова друкувати гроші при виникненні будь-яких труднощів в економіці. І Центральний банк Китаю це у черговий раз довів.

У минулі роки на фінансових ринках склалася ситуація, при якій ринки продовжували зростати в ціні при виході негативних економічних даних. Тоді у 2009-2012 роках будь-який негатив ринок сприймав як привід для ще більшого вливання ліквідності. Та на ринках тоді запанувала своєрідна логіка, при якій погано — означало добре, тому що «дадуть» грошей.

Зараз ця логіка повертається на фінансовий ринок. Учасники ринку побачили вливання грошей китайського ЦБ і тепер вважають, що слідом точно так само вчинить і ФРС США та інші Центробанки світу. І в цьому у ринку є своя правда, адже монетарна влада світу сьогодні вже звикла друкувати гроші. Вони звикли робити це безкарно і роблять це нині, абсолютно не соромлячись і не боячись наслідків. Тому повторення кризи 2008 року з обвалом цін на все, від акцій до цін на мідь і пшеницю, швидше за все не буде.

Криза і не закінчувалася

Багато людей у світі чекають на економічну кризу кожен рік після 2008 року, і кожен раз вона не настає. Однак підстави для її настання були всі останні роки. І ті, хто чекають кризу, в чомусь мають рацію, адже саме поняття «економічна криза» досить відносне.

Якщо рахувати економіку в грошах, то економічної кризи в даний момент немає. Але якщо рахувати економіку у безпосередньо вироблених товарах, у рівні економічної активності та добробуті людей, то криза з 2008 року і не йшла.

Наприклад, якщо оцінити економіку США в бургерах Big Mac, а не в грошах, то економіка США з 2007 року не виросла взагалі. Адже номінальний ВВП США тоді становив $14,5, а Big Mac коштував $3,22. Не складно порахувати, що економіка США дорівнювала 4,5 трлн даних бургерів. За даними за 4 квартал 2019 року номінальний ВВП США склав $21,7 трлн, а Big Mac коштував $5,74 за штуку. А це означає, що економіка США дорівнювала лише 3,8 трлн бургерів, що приблизно на 20% менше, ніж у 2007 році, при тому, що населення США з того часу зросло, а отже ВВП на душу знизився ще більше.

Додайте до цього розрив, що збільшився, між бідними і багатими. У підсумку виходить, що звичайний американець сьогодні може собі дозволити набагато менше бургерів, ніж у 2007 році. Чому так виходить? А виходить так, тому що сучасний метод підрахунку інфляції не зовсім точний у своїх розрахунках.

Чи можна таке положення справ назвати економічною кризою? Думаю так! З 2008 року криза нікуди не йшла і світ живе у сучасній Великій Депресії! Тому абсолютно безглуздо панікувати з приводу настання економічної кризи, перебуваючи в ній.

Будуть просто більше витрачати

Так, коронавірус може зашкодити економіці світу. Він може знизити фактичний обсяг вироблених товарів і послуг, він може знизити ділову активність в світі і призвести до ще більшого матеріального розшарування людей. Але не в грошах!

З приводу грошей: фінансова влада світу буде робити те ж саме, що робила в останнє десятиліття – вона буде друкувати все більше і більше грошей. І це згладить ситуацію, і, точно так само як і в минулі роки, замаскує економічну кризу. Тобто криза ніби є і буде, але вона не матиме явної вираженої форми.

Читайте також: Чим небезпечний новий коронавірус для економіки України

В нинішніх умовах, мабуть, єдиною явною економічною кризою з симптомами, які будуть чітко видні і зрозумілі, може бути лише економічна криза, в якій гроші почнуть знецінюватися. Всі інші кризи просто «куплять». Але, звичайно, фінансові ринки світу можуть впасти, але це буде тимчасовим явищем. Доти, доки не надійде черговий грошовий допінг.