Зниження облікової ставки відразу на 2% прогнозує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків. Про це він повідомив в коментарі «Мінфіну».

Прискореними темпами

Попередній прогноз НБУ передбачав зниження облікової ставки до 13,5% на кінець січня 2020 та 9% на кінець грудня 2020. Але через менше від прогнозованого зростання споживчих цін, зі слів Михайла Демківа, Нацбанку доводиться знижувати облікову ставку швидшими темпами.

«Я очікую зниження облікової ставки до 11.5%. Враховуючи динаміку інфляції, такий крок буде оптимальним, а реальна ставка залишиться в планованому діапазоні», – пояснює експерт.

На чому позначиться

Аналітик припускає, що найбільше зниження облікової ставки позначиться на міжбанківському ресурсному ринку. Зараз він тримає ставки за кредитами у межах діапазону облікової ставки ± 2%.

«Економіка отримала чіткий сигнал, що облікову ставку суттєво знизять у 2020, тому кожного разу банки пропонують все менші ставки за депозитами. Так, UIRD вже знизився приблизно на 1.0 п. п. з початку цього року для річних депозитів у гривні», – повідомив експерт.

На його думку, цей тренд продовжиться, і до кінця 2020 значення індексу UIRD досягне діапазону 11.0-11.5%.

Можливі коригування

НБУ може припинити цикл зниження ставки або почати її підвищувати. Такий варіант Михайло Демків передбачає в разі прискорення темпів інфляції вище цільового діапазону.

«Але зараз значно реальніші ризики низької інфляції, ніж цільовий діапазон в 5 ± 1%», – підсумував він.

Збільши дохід з депозиту з «Бонусом від Мінфіну»

Більш детальну інформацію про вплив облікової ставки на вартість банківських кредитів та депозитів, а також про те, як банкіри реагують на ці зміни і що змінюють у своїх продуктах, можна буде дізнатися 28 лютого в ході нагородження переможців щорічної премії FinAwards 2020. Засновники премії — фінансові портали Minfin.com.ua і Finance.ua. Відзначимо, що Михайло Демків увійшов до складу авторитетного журі премії і візьме участь у визначенні банків-переможців у 15 номінаціях.