Що відомо про рішення 

Національний банк оскаржив в апеляційному порядку рішення Окружного адміністративного суду Києва, який у грудні 2019 року за результатами судового розгляду скасував рішення НБУ про накладення штрафу на АКБ «Індустріалбанк».

Читайте також: Індустріалбанк судиться з НБУ через штраф

Передісторія

  • У червні 2019 року НБУ прийняв рішення про накладення на Індустріалбанк штрафу в розмірі 6 852 526,49 грн. Підставою для прийняття такого рішення є встановлення НБУ факту здійснення банком ризикової діяльності у сфері фінмоніторингу та неналежне виконання банком обов`язку щодо управління ризиками.

  • НБУ виявив факти проведення з 31 жовтня 2017 року по 14 червня 2018 року трьома фінансовими компаніями – клієнтами банку операцій із перерахування безготівкових коштів у сумі близько 906 млн грн до трьох інших банків згідно з договорами на послуги інкасації.

  • Ці кошти в подальшому засобами інкасації інших банків доставлялися готівкою до підрозділів фінансових установ, зокрема, для видачі кредитів.

  • Характер та наслідки зазначених фінансових операцій дають підстави вважати, що вони можуть бути пов`язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку.

  • Водночас банком не було здійснено достатніх заходів, які б дозволили отримати вичерпну інформацію щодо вищезазначених клієнтів.

 Заповнити заявку та отримати бонус до 2% річних від суми вкладу