Що пообіцяли в ЄС

"ЄС підтвердив, що Україна виконала всі умови, для отримання наступного траншу макрофінансової допомоги в розмірі 500 мільйонів євро, що також сприятиме макроекономічній стабільності України.

… Ми очікуємо, що цей транш може бути отриманий в першому кварталі цього року, найближчі тижні, місяці", — резюмує Гончарук.

Віцепрезидент ЄК зазначив, що комісія готова виділити транш, але для цього Україна повинна виконати умови співпраці з МВФ.

«Ми вітаємо угоду, якої Україна досягла з МВФ на початку грудня щодо нової трирічної програми в рамках механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facilyty). Ми очікуємо на виконання Україною ключових попередніх дій, погоджених з МВФ.

Зі свого боку ми вже запустили відповідні процедури, щоб виплата (другого траншу. – ред.) відбулася, щойно Україна виконає умови програми МВФ», — зазначив Домбровскіс.

Нагадаємо

  • Європейська рада в червні 2018 року остаточно затвердила четверту програму макрофінансової допомоги для України в обсязі 1 млрд євро.
  • У грудні Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро.
  • За підсумками зустрічі у Вашингтоні у Мінфіні повідомили, що місія МВФ в найближчі тижні повернеться в Україну для відновлення переговорів з українським урядом щодо нової програми співпраці.