Новий вірус вже вплинув не тільки на ситуацію в Піднебесній, але і на світову економіку в цілому. Незабаром його наслідки може відчути і Україна.

Перші під ударом

Гостро на ситуацію з вірусом відреагував фондовий ринок Піднебесної. У зв'язку зі святкуванням Нового року в Китаї цього тижня торги ще не проводилися, поновляться вони лише в середу. Минулого тижня було відчутне падіння і є велика ймовірність, що воно продовжиться.

«За минулий тиждень головний китайський біржовий індекс SSE Composit впав майже на 5%. Це багато. Це приблизно $250 млрд, змитих хвилею з рахунків власників акцій. Найбільше втратили банки, сировинні, транспортні, туристичні та подібні компанії», — констатував співвласник холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач. Якщо ситуацію з поширенням хвороби не вийде переламати, він очікує ще мінус 3-4% на відкритті ринку.

Економічні проблеми Китаю незабаром може відчути весь світ, — впевнений співзасновник «Українського інституту майбутнього» Анатолій Амелін. Ситуацію з поширенням захворювання він вважає потенційним «чорним лебедем».

«Торгівля (попит і пропозиція) почнуть знижуватися. Китай скоротить інвестиційні програми як всередині країни, так і поза. Це відіб'ється на всіх економічних партнерах Китаю, в першу чергу, на США. Позначиться це і на борговому ринку. Тут головне почати, а далі картковий будиночок боргових бульбашок країн, що розвиваються, і переоцінених публічних компаній швидко почне сипатися», — прогнозує експерт.

Самопочуття ринків погіршилося

Відлуння подій у Китаї докотилося до світових фондових ринків. У своєму звіті від 28 січня Bloomberg зазначає, що в результаті новин про коронавірус вони втратили $1,5 трильйона. Ця попередня оцінка включає, в тому числі, наслідки обвалу цін на Гонконгській біржі.

У понеділок Японський індекс Nikkei впав більш ніж на 2%. Загальноєвропейський індекс STOXX 600 знизився на 1,41%. Французький CAC зменшився на 1,68%, а німецький DAX – на 1,47%.

Тиждень тому першу позицію в списку найбагатших людей у світі втратив власник Louis Vuitton Бернар Арно. Аналітики порахували, що пневмонія може вплинути на продажі люксових товарів перед Китайським новим роком, а, отже, і акції компанії пішли вниз.

Відчули удар і американські ринки, для яких понеділок став найгіршим днем за останні три місяці:

  • Dow Jones втратив 1,57%
  • S&P 500 знизився також на 1,57%
  • NASDAQ впав на 1,89%

«Ситуація нагадує 2002-03 роки, коли внаслідок атипової пневмонії, що розгулялася, за чотири зимових місяці, з листопада до березня, ринок акцій США пережив падіння на 16,2%. Але, вірус вірусом, а не будь зараз ринки на історичних максимумах, накачані дешевими грошима центробанків, сполох міг би бути і меншим», — коментує ситуацію в колонці для НВ засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан.

Зберігайте гроші на валютних депозитах зі ставкою до 3,4% річних

Він також нагадав, що квартальні результати мають оприлюднити цілий ряд компаній. Серед них Apple, Starbucks, Boeing, Tesla, Microsoft, Facebook, Amazon, Coca-Cola, McDonald’s. «Враховуючи, що ціни на піку, а історія з вірусом набирає обертів, слабкі результати або недостатньо оптимістичний прогноз можуть дорого обійтися компаніям, з точки зору вартості акцій», — застерігає Компан.

Сировинна економіка

Китайський вірус може вдарити по сировинним ринкам. За тиждень вартість нафти втратила 10%. Падають ціни на метал: залізна руда в понеділок на сінгапурських торгах подешевшала на 6,4%.

А ось золото, навпаки, дорожчає. Зростання котирувань контрактів на золото з поставкою в лютому досягало 0,7% в ході торгів у понеділок – до $1582,2 за унцію. За даними FactSet, це максимальний рівень з 2013 року.

Кордон на замку

Одними з перших в Україні на надзвичайну ситуацію відреагували авіакомпанії. SkyUp, яка виконує чартерні рейси для туроператора JoinUp!, заявила про припинення польотів до Китаю на період з 3 лютого до 28 березня. Туристів, які вже вирушили на китайський острів Хайнань, повернуть рейсами 29 січня і 1 лютого.

Міжнародні авіалінії України повідомили, що рейси Київ-Санья будуть виконуватися виключно для вивезення пасажирів.

А ось поштове повідомлення з Китаєм поки що не зупиняється. Як пояснила Укрпошта, немає ніяких доказів поширення коронавірусу через посилки. Тим більше, Всесвітня організація охорони здоров'я не вводить ніяких заборон для переміщення товарів.

Україна в очікуванні

Україна навряд чи зможе залишитися осторонь від світових проблем. «Можливі обмеження щодо пересування людей і товарів, погіршення ділових настроїв через епідемію в КНР, можуть призвести до уповільнення економічного зростання в цій країні. У свою чергу, це може позначитися на глобальній зовнішньоекономічній кон'юнктурі, в тому числі, на попиті країн – основних зовнішньоторговельних партнерів України», – пояснив в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» керівник підрозділу з корпоративного аналізу інвестгрупи ICU Олександр Мартиненко.

За його словами, якщо довго не буде хороших новин щодо боротьби з вірусом, настрої на фінансових ринках погіршаться. Як результат, можуть подорожчати зовнішні запозичення для України.

«Схоже, що залучення Україною позики в  євро на 10 років минулого тижня було дуже своєчасним», — звернув увагу фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Читайте також: Китайський вірус. Звідки взявся і як не захворіти

Хоча в цілому, переконаний Мартиненко, ризики, пов'язані з коронавірусом, поки oj не виглядають настільки високими, щоб серйозно позначитися на темпах зростання української економіки. Тим паче не йдеться про повне закриття ринків зовнішніх запозичень для нашої країни.

Олексій Писарев