Прогнози та очікування банків

  • У січні – березні банки прогнозують подальше збільшення портфелів кредитів населенню та бізнесу, а також приплив депозитів з обох сегментів.

Читайте також: 2020 рік повинен стати роком іпотечного кредитування — Рожкова (відео)

  • Великі банки очікують певного пожвавлення попиту на іпотечне кредитування. Для ринку іпотечного кредитування переважна більшість опитаних банків не очікують змін у попиті з боку населення, хоча великі банки окремо зазначили, що розвиток ринку нерухомості та споживацька впевненість можуть несуттєво його збільшити.

  • Банки також очікують пом’якшення стандартів надання позик для малого та середнього бізнесу, гривневих кредитів, а також короткострокових позик. Так само вони очікують на пом’якшення стандартів споживчого кредитування.

Читайте також: «Дешеві кредити» для бізнесу: Кабмін дає старт програми з 1 лютого

  • До кінця березня банки прогнозують зниження кредитного та операційного ризику, і не очікують змін процентного, валютного ризику та ризику ліквідності.

Як проводилося опитування

Опитування проводилося з 17 грудня 2019 року до 10 січня 2020 року серед кредитних менеджерів 49 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 99%.

 Підібрати вигідний кредит онлайн

Як кредитували банки в IV кварталі 2019 року

  • У жовтні — грудні 2019 року банки констатували зростання попиту бізнесу на кредити. Переважно це кредити бізнесу, короткострокові позики, гривневі кредити.

Ключовою причиною зростання попиту на кредити зниження процентних ставок.

У минулому кварталі банки також пом'якшували стандарти кредитування для малого та середнього бізнесу.

Банки також збільшили рівень схвалення кредитних заявок МСП через зниження процентних ставок і зміну терміновості кредитів.

Зростав в IV кварталі і попит населення на споживчі кредити. За спостереженнями банків, цьому сприяли зниження процентних ставок і поліпшення споживчих настроїв. Конкуренція за позичальників стимулювала банки пом'якшувати стандарти споживчого кредитування в минулому кварталі.