Причина арешту майна

Майно Укртрансгазу арештували у справі про стягнення з компанії 2,3 мільярда гривень за рішенням арбітражного суду від липня 2007 року.

Тоді суд зобов'язав компанію поставити 305 млн куб. м природного газу споживачам Укренергозбуту. При цьому вартість природного газу, наголошують в Укртрансгазі, не була вказана в рішенні і позивач не намагався виконати рішення суду.

Згодом стало відомо, що збанкрутілий нині банк «Фінанси та кредит» перерахував компанії «Укренергозбут» кошти, які отримав за кредитом Нацбанку. Прокуратура почала розслідувати цю операцію у 2015-2016 роках.

Читайте також: Анбандлінг Нафтогазу. Укртрансгаз збільшив статутний капітал Оператора ГТС

У 2018 році Укренергозбут отримав дублікат наказу Арбітражного суду щодо права вимоги в Укртрансгазу, а згодом це право вимоги продали третій компанії — «Фін-інвест». Остання на початку 2020 року отримала рішення Господарського суду, у якому домоглася стягнення за цим правом вимоги, однак борг там вирішили стягнути не газом, а грошима.

Укртрансгаз вважає арешт неправомірним

В УТГ вважають це рішення неправомірним, а дії Укренергозбуту і „Фінансової компанії “Фін-Інвест» щодо стягнення такими, які мають ознаки шахрайства.

У зв'язку з цим УТГ звернулося до Державного бюро розслідувань і Національного антикорупційного бюро.

Читайте також: Із січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

«Укртрансгаз звертається до слідчих органів для захисту своїх інтересів, оскільки блокування грошових коштів та їх незаконна розтрата можуть негативно вплинути на стабільність роботи щодо забезпечення проходження опалювального сезону», – сказано в заяві.

Що ще відомо

  • Після завершення анбандлінгу Нафтогазу Укртрансгаз більше не займається роботою газотранспортної системи. Однак у розпорядженні компанії залишилися газові сховища, у яких міститься зимовий запас газу для опалювального сезону.
  • Наразі у сховищах перебуває 18,9 мільярда кубометрів газу, який мають використовувати для опалення до весни 2020 року.