«Історичний день, вперше в історії ціна на українські варанти перевищила 100% від номіналу... а лише декілька років тому вони продавалися по 29%», - написав він.

При цьому Компанієць припустив, що за результатами першого року Україна повинна буде зробити виплати, хоча в середньорічний стратегії уряду було відзначено, що «ніяких виплат за варантами не буде в найближчі роки».

Що відомо про випуск варантів

Україна випустила ВВП-варанти в 2015 році в рамках реструктуризації $19,3 млрд держборгу на суму списаних кредиторами єврооблігацій на $3,2 млрд і вони не є частиною держборгу країни.

Читайте також: Маркарова розповіла, коли планують погасити ВВП-варанти

За умовами випуску, інвестори претендують на частину приросту реального ВВП з урахуванням інфляції, що перевищить показник зростання ВВП у 3% (тригери) в 2019-2038 роках, за умови, що номінальний ВВП без урахування інфляції перевищить $125,4 млрд.

Якщо приріст ВВП за рік буде нижче 3% або реальний ВВП буде менший $125,4 млрд, виплат за паперами не буде.

Читайте також: Гетманцев: ВВП-варанти, випущені в 2015 році, є «міною уповільненої дії»

Варант - цінний папір, що дає власникові право купувати пропорційну кількість акцій за обумовленою ціною протягом певного проміжку часу, як правило, за нижчою в порівнянні з поточною ринковою ціною.