Що кажуть в НБУ

«Що стосується готівкового ринку, то тут дуже великий фактор — це психологічний. Ми бачили, наприклад, у жовтні минулого року був якийсь стрибок курсу, також повністю викликаний психологічним фактором, який був наприкінці цього року», — повідомив Чурій.

Він зазначив, що готівковий ринок, тобто ринок, на якому валюту купують українці, дуже тісно пов'язаний з безготівковим, на якому працює Національний банк. Тому через зміни на готівковому ринку змінюється й офіційний курс валют.

Читайте також: Скандал в уряді: що буде з курсом

Крім цього, додав Чурій, у Нацбанку не вважають, що «стрибки» курсу валют, які наразі відбуваються на ринку, якось відрізняються від тих, які були й раніше.

«Це приблизно ті ж коливання, які у нас завжди відбуваються», — додав Чурій.

Читайте також: Депозитні фокуси: як зміцнення гривні позначилося на динаміці вкладів

Раніше повідомлялося

  • Нагадаємо, що наприкінці 2019 року офіційний кус долара в Україні опустився майже до 23 грн/$ однак на початку 2020 року він зріс до 24 грн/$.
  • У 2019 році відносно гривні девальвували всі світові валюти. Зокрема, американський долар — на 14,5%, євро — на 16,2%.
  • Основними причинами зміцнення гривні в Нацбанку називали значний приплив інвестицій в ОВДП з боку нерезидентів, валютні перекази від заробітчан і фінансову стабільність держави.
  • За даними Міністерства фінансів, через міцний курс гривні державний бюджет у 2019 році недоотримав близько 3,1% запланованих доходів.

Читайте також: Гривня у 2019 році зміцнилася відносно всіх світових валют — НБУ

  • У Нацбанку не очікують, що курс гривні істотно знизиться в 2020 році. Поділяють цей прогноз і в уряді.

Читайте також: Консенсус-прогноз — 2020: курс гривні, інфляція, ВВП

  • Відповідно до актуального макроекономічного прогнозу середньорічний обмінний курс у 2020 році становитиме 27 грн/$, в 2021 — 27,2 грн/$, в 2022-му — 27,5 грн/$ за базовим сценарієм. Уряд планує переглянути макропрогноз у січні та внести зміни до бюджету.
  • За оптимістичним сценарієм – в 2020 році курс очікується на рівні 24,8 грн/$, 23,9 грн/$ у 2021 році і 24,2 грн/$ у 2022 році.