Скільки ФОПів зареєструвалося

У першій половині 2019 року ФОП активно реєструвалися. Однак, починаючи з вересня, кількість реєстрацій ФОП почала знижуватися.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

Із чим пов'язане зменшення реєстрацій

Така динаміка викликана насамперед низкою владних рішень, а саме:

Читайте також: Що змінилося у використанні бізнес-рахунків ФОП. Роз'яснення НБУ

«Реєстрація нових підприємців — це один з показників розвитку економіки. Якщо в Україні не реєструються нові компанії та підприємці, це означає, що українці бояться створювати бізнес та йдуть у тінь», — коментує Олексій Іванкін, засновник Опендатабот.

У середньому щомісяця реєструвалося 5,5 тисяч компаній та 26 тисяч ФОП. Усього на початок 2020 року в Україні діє 1 876 604 підприємців.

Читайте також: Яку суму податків ФОП сплачуватиме за себе і працівників у 2020 році

Які зміни в законодавстві обурили ФОПів

20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому два законопроекти:

№1053-1 «Про внесення змін до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг, який дозволяє використовувати програмні РРО наряду з традиційними. Крім цього, законопроект спрощує процедуру реєстрації такого апарату і збільшення штрафів за порушення роботи з ним.

Читайте також: Три головні проблеми нового Закону про РРО і чим це загрожує бізнесу

№1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», який передбачає механізм компенсації покупцю вартості покупки дорожче 100 грн у разі виявлення порушення при проведенні розрахункової операції.

​Як стверджували автори законопроектів, ініціативи спрямовані на детінізацію сфери торгівлі.

Противники змін звертали увагу на збільшення штрафів та величезні витрати бізнесу у процесі виконання нових норм. ФОПи вимагали від президента ветувати законопроекти про РРО, утім вони все одно були ухвалені.

Читайте також: Податкові перспективи-2020: які сюрпризи готують для ФОПів депутати

17 жовтня 2019 року президент доручив ввести дворічний мораторій на перевірки ФОПів. Відповідний указ забороняє перевіряти, чи дотримуються ФОПи порядку застосування касових апаратів.

Раніше повідомлялося

  • 31 грудня 2019 року набув чинності оновлений порядок контролю за додержанням трудового законодавства. Новації викладені в урядовій постанові № 1132. Уже в січні Держпраці почне перевірки без обов'язкового попередження.