Незважаючи на пояснення регулятора, зміни викликають суттєве занепокоєння. Про труднощі, з якими підприємці можуть зтикнутися через нове регулювання, розповів на своїй сторінці у Фейсбук радник голови правління Банку Фамільний Ігор Дядюра. «Мінфін» наводить ключові тези публікації.

Постанова Нацбанку встановлює наступну норму: «за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців/фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та законодавства України, крім операцій, пов’язаних із власними потребами. Ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб».

Обирай депозити в надійних банках та отримуй до 17,75% річних

Є чотири питання.

  1. Чому «після сплати податків»? Хто це придумав, яким Кодексом/законом таке передбачено? Якщо я отримав 200 тисяч в січні, а податки з цих сум я буду платити у другому кварталі (до 50 дня кварталу), постанова НБУ означає що? Що ці гроші, зароблені мною, заморожені практично на п'ять місяців? Чи я повинен тепер платити податок з обороту не раз в квартал, а з кожної отриманої суми, і вести облік сплаченого? Точно? З якого такого дива? Це який мудрогель придумав?

  2. Що таке «власні потреби»? Якщо я їду на таксі — це «власні потреби»? Якщо я запросив партнера у кафе і сплатив за обох — це «власні потреби»? Якщо я купив ноутбук собі — це «власні потреби»? Яка звітність? Як доказувати, що потреби не «власні», а «виробничі»? Мені бухгалтера наймати? Це така «спрощенка»?

  3. Я тільки на власний поточний рахунок маю право перерахувати гроші, це точно? А на рахунок дружини — ні? А чому? Звідки це обмеження взялося на спрощенці? Яким законом передбачене? Чого це НБУ так активно регулює питання податкової?

  4. Чому для того, аби виправляти дурню, треба витратити рік-півтора; а для того, щоб її прийняти — вистачає пари тижнів?

Читайте також: Тотальна фіскалізація. П'ять кроків до порозуміння з ФОПами

Резюме: доти, доки НБУ буде писати свої постанови під диктовку податкової — діла не буде. Шок, «трєпєт», дурість, і «сервісна служба оновлена реформована» у всій своїй «заплєснєвєлій красі».