Що допоможе гривні

Стан платіжного балансу залишається сприятливим для збереження курсової стабільності і подальшого зміцнення гривні в коротко — і середньостроковому періоді.

Як наголошується в звіті, позитивно впливати на платіжний баланс, а відповідно – курсову динаміку, у 2020 році буде низка факторів:

1 ) Відтік валюти з імпорту буде зростати помірно. Причин кілька.

  • Середньорічні світові ціни на нафту і природний газ збережуться досить низькими;
  • На тлі «теплого старту» опалювального сезону накопичилися значні запаси газу;
  • Споживчий попит почав сповільнюватися, а інвестиційна активність реального сектору економіки — знижуватися;

2 ) валютні надходження від транзиту природного газу збережуться;

3 ) фінансовий рахунок, ймовірно, залишиться у «плюсі», незважаючи на пікові виплати за валютними боргами, які складуть близько $10 млрд. Це буде відбуватися завдяки:

  • надходжень від МВФ в рамках нової EFF -програми. Передбачається, що в 2020 році уряд отримає $1,5 — 2 млрд з $5, 5 млрд., передбачених програмою. Також Україна може розраховувати на $1-1,5 млрд від ЄС та інших міжнародних фінансових партнерів;
  • розміщенню урядових єврооблігацій — ймовірно, на суму близько $1,5 — 2 млрд;
  • припливу портфельних інвестицій від нерезидентів. Їх інтерес залишається досить високим з урахуванням сприятливої макроекономічної і макрофінансової ситуації і високої реальної прибутковості в Україні на тлі зниження ключових ставок і пом'якшення монетарних умов в США і Єврозоні;
  • зростанню активності корпоративного сектору по емісії єврооблігацій. 

Головні ризики

У той же час, аналітики нагадують про існування передумов для розширення дефіциту поточного рахунку і посилення девальваційного тиску. До основних ризиків вони відносять:

1) вірогідне зниження обсягів агроекспорту через менші обсяги збору врожаю;

2) уповільнення зростання світової економіки, яке може спричинити зниження попиту на залізну руду і продукцію металургії і негативно позначитися на обсягах експорту;

3) деяке зниження темпу приросту переказів від трудових мігрантів на тлі триваючого розширення торгового дефіциту.

4) зниження попиту на гривневі ОВДП з боку іноземних інвесторів, якщо суверенні ліміти інвесторів вичерпаються чи знизиться процентна і курсова прибутковість таких інвестицій.

«Ситуація може бути сильно ускладнена форсмажорними подіями, наприклад, через зрив підписання програми співпраці з МВФ, загрози незалежності НБУ (зокрема, через ініціативи деяких членів Ради НБУ), зростання соціальної напруги (зокрема, через політичні рішення в контексті конфлікту на сході України), а також у разі істотного зростання волатильності на світових фінансових ринках», — зазначається в Focus Ukraine.

Читайте такожМінфін анонсував розміщення семирічних ОВДП

Як зміцнювалась гривня в 2019 році

  • Як писав «Мінфін», гривня очолила список валют, які найбільш зміцнилися до долара з початку 2019 року. 
  • За даними Bloomberg, з початку року українська національна валюта зміцнилася до долара на 19%.
  • Зміцнення гривні перевершило ревальвації російського рубля, який по відношенню до долара виріс на 12%.