Ключові підсумки засідання

Рада фінстабільності констатує, що українська економіка зростає швидше, ніж прогнозувалося, а інфляція увійшла в цільовий діапазон.

«Ситуація на валютному ринку залишається сприятливою, Національний банк викуповує надлишок валюти на ринку для поповнення міжнародних резервів. З початку року чиста купівля валюти НБУ вже перевищила $6 млрд.

Читайте також: НБУ перегляне макропрогноз з урахуванням ситуації на валютному ринку

Сприятлива макроекономічна ситуація, низька інфляція і зміцнення гривні будуть сприяти зниженню доларизації фінансової системи», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чому уряд не може виконати бюджет-2019

Спад промисловості

Водночас, відзначають у Нацбанку, в країні зафіксовано спад обсягу промислового виробництва. Це може бути пов'язано з несприятливою ціновою кон'юнктурою на окремих світових товарних ринках, зокрема з динамікою цін на метали.

Борги ФГВФО

Серед ключових питань, які обговорили учасники засідання, було відновлення платоспроможності Фонду гарантування вкладів фізосіб, заборгованість якого перед Мінфіном становить 49 млрд грн основної частини боргу.

У цьому контексті Рада підтримала ідею приєднання Ощадбанку до загальної системи гарантування вкладів фізосіб з середини 2020 року. План входження банку до складу учасників Фонду буде розроблено додатково.

Читайте також: Держборг у гривні досяг найнижчого рівня за два роки. Але в доларах збільшився

Що ще обговорили

  • Учасники засідання також домовилися створити міжвідомчий Комітет з фінансового розвитку, який буде координувати впровадження Стратегії розвитку фінсектору України до 2025 року.
  • Крім цього, розширили робочу групу з врегулювання непрацюючих кредитів державних банків. До її складу включили представників правоохоронних органів.

Раніше повідомлялося

  • Бюджет цього року може недоотримати понад 50 млрд грн від запланованих доходів, — повідомили в Міністерстві фінансів.
  • Щоб вийти на запланований обсяг дефіциту, уряд зупинив фінансування певних державних програм.