За словами директора департаменту структурованого торгового фінансування Укргазбанку Геннадія Хелемського, зниження базових ставок, від яких залежить вартість кредитних ресурсів, є глобальним трендом. У свою чергу, для суб'єктів української економіки кредити стануть доступнішими з наступного року з огляду на проведену Національним банком монетарну політику і мінімізацію зовнішніх і внутрішніх ризиків для країни, доказом чого є зменшення відсоткових ставок за ОВДП України. Таку думку Геннадій Хелемський висловив у ефірі «Радіо Новий Час».

«У 2020 році споживачам банківських послуг — як ритейлу, так і корпоративним клієнтам — слід очікувати зниження вартості кредитних ресурсів. Національний банк України продовжить політику зниження облікової ставки. В принципі, це загальносвітовий тренд — центробанки різних країн світу активно знижують базові ставки. Деякі центробанки і зовсім встановили негативну базову ставку і утримують її протягом тривалого часового проміжку», — заявив Хелемський.

Нагадаємо, що керівництво Національного банку України планує знизити облікову ставку до 8% у 2021 році. На сьогодні облікова ставка становить 13,5% річних, при тому ще на початку 2019 року її величина становила 18%.