У більшості випадків інвестиційний дохід оподатковується за загальною схемою: 18% податку на доходи фізосіб (ПДФО) плюс 1,5% військового збору. Але для кожної з інвестицій є свої нюанси, в яких варто розібратися.

Читайте також: Які податки повинні сплачувати заробітчани

Депозит

Це один з найбільш зрозумілих випадків. Дохід, отриманий від розміщення депозиту, незалежно від валюти вкладу, терміну та обраного банку, обкладається ПДФО за ставкою 18%. Також утримується 1,5% військовий збір.

Податковим агентом при цьому виступає банк, тобто вкладнику не потрібно самостійно сплачувати податок.

В каталозі «Мінфіну» легко підібрати найкращий депозит і отримати додатковий бонус до ставки!

Читайте також: Почалося. Банки-«малюки» готуються знижувати депозитні ставки

ОВДП

Як відомо, дохід від придбання облігацій внутрішньої держпозики податком не обкладається. Тому інвестору необхідно лише сплатити 1,5% військового збору. Податковим агентом у даному випадку виступає професійний торговець цінними паперами або банк, який є посередником в угоді з придбання ОВДП фізособою. Не потрібно буде платити ПДФО і в разі, якщо інвестор продає ОВДП на вторинному ринку до терміну з погашення.

НПФ

У випадку з НПФ спосіб оподаткування залежить від кількох факторів:

  • суми грошей, яку вдалося накопичити до пенсії,
  • віку пенсіонера
  • того, як він має намір використовувати накопичення — забрати все відразу або отримувати регулярні виплати.

Якщо до моменту закінчення накопичувального терміну пенсіонеру вдалося накопичити менше 93 840 грн (еквівалент 60 мінімальних прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян) — він зможе забрати всю суму відразу. Тоді йому доведеться сплатити 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Якщо накопичена сума виявилася більшою і пенсіонер побажав отримувати регулярні виплати, то за ставкою 19,5% буде обкладатися тільки 60% кожної виплати.

Повністю звільнені від сплати податків при виплатах з НПФ особи старше 70 років, інваліди 1 групи, а в разі смерті самого пенсіонера – прямі спадкоємці.

Податки на користь держави утримує НПФ. При цьому суму податку можна зменшити, скориставшись податковою пільгою, про яку ми поговоримо нижче.

Читайте також: Топ-10 недержавних пенсійних фондів: довіряти чи ризикувати

Страхування життя

Накопичувальне страхування життя дозволяє не тільки сформувати пенсійні накопичення, але й убезпечити своє майбутнє на випадок непередбаченої хвороби або нещасного випадку. У разі смерті – виплату отримають спадкоємці застрахованої або той, хто вказаний в договорі як вигодонабувач.

Розглянемо всі випадки страхових виплат.

Якщо до моменту закінчення терміну накопичення застрахований захоче забрати відразу всю суму – йому доведеться сплатити 18% ПДФО + 1,5% військового збору. Якщо ж виплату буде отримувати інша людина, наприклад дружина або дитина – то ці податки будуть нараховані тільки на 60% виплати.

У разі, якщо обраний ануїтет – тобто регулярні виплати, як щомісячна добавка до державної пенсії, то 19,5% податок також налічується лише на 60% кожної виплати.

Від оподаткування звільнені виплати:

  • у разі діагностування у застрахованого критичного захворювання або тимчасової непрацездатності після госпіталізації внаслідок нещасного випадку або хвороби, перелому та/або опіку
  • у разі постійної непрацездатності внаслідок нещасного випадку (інвалідність)
  • за причиною смерті застрахованої особи, якщо виплату отримує прямий спадкоємець (резидент України)
  • при здійсненні виплат у формі ануїтету, якщо їх отримує неповнолітній або людина, старше 70 років.

У разі смерті застрахованої нерезидента страхова виплата буде зменшена на 19,5% податку.

А якщо виплату буде отримувати не прямий спадкоємець, а більш далекий родич, то ставка оподаткування становитиме 5% ПДФО +1,5% військового збору.

Зменшити суму сплачених податків при укладенні договору страхування життя також можна, використовуючи податкову пільгу.

Нерухомість

Заробляти на нерухомості можна, вклавши кошти в купівлю квартири і здаючи наявне житло в оренду.

У першому випадку велике значення має те, яку саме квартиру ви купуєте. Інвестиції в житло, що будується, найбільш вигідні з точки зору оподаткування. Хоча і містять в собі інші ризики, такі, наприклад, як ризик визнання будівництва незаконним або ризик того, що забудовник зникне з вашими грошима. В цілому, на етапі будівництва будинку ніяких податків платити не потрібно. Їх треба буде сплатити тоді, коли ви будете оформлювати договір купівлі-продажу замість інвестиційного — держмито в розмірі 1% від вартості житла, а також 1% у пенсійний фонд.

Існують і податкові пільги. Наприклад від сплати державного мита звільнені інваліди Другої світової війни, а також сім'ї загиблих, зниклих безвісти військовослужбовців та прирівняних до них осіб та ліквідатори аварії на ЧАЕС.

Внесок у Пенсійний фонд також можна не платити у випадку, якщо ви вперше купуєте квартиру або якщо ви перебуваєте на квартирному обліку. Але проблема в тому, що довести це дуже складно. Адже нотаріус, який посвідчує документи купівлі-продажу, не має доступу до цих реєстрів. І перевірити, купували ви раніше житло чи ні, не може. Тому, внесок до ПФ доведеться сплатити, а далі можна оскаржити законність цього платежу в Адміністративному суді. У разі позитивного рішення держава буде зобов'язана повернути вам ці кошти.

У разі придбання житла на вторинному ринку (у тому числі продаж квартир у новобудовах, але після здачі будинку в експлуатацію) все залежить від того, як довго нерухомість перебувала у колишнього власника. За законом покупець зобов'язаний оплатити лише 1% вартості житла в ПФ, інші податки – якщо квартира була у власності більше 3 років, сплатити треба лише 1% держмита. Якщо квартиру продають раніше, ніж закінчився 3-річний термін або якщо цей продавець вже продавав цього року іншу нерухомість – сплатити потрібно податок на доходи фізосіб у розмірі 5% від вартості житла (для нерезидентів 18%), +1,5 військовий збір.

І хоча основну масу податків платить продавець, сторони домовляються самостійно включати податки у вартість нерухомості чи ні. Тому цей момент важливо уточнити до здійснення угоди.

За здачу квартири в оренду також потрібно платити податки — 18% податку на доходи фізосіб і 1,5% військового збору. І хоча багато хто цього не роблять, закон забороняє отримувати нелегальний дохід. Штраф за несплату податку – 25% від суми податкового боргу в залежності від того, на скільки ви прострочили час оплати податку.

Сплачувати податок доведеться самостійно – подавши податкову декларацію і вказавши всю отриману за звітний рік орендну плату.

Читайте також: Новобудови Києва: які подарунки підготували забудовники під кінець року 

Криптовалюта

Оподаткування доходу, одержаного від інвестування в криптовалюту – питання дискусійне і законодавчо не врегульоване. «В Україні відсутній регуляторний акт, що визначає базу оподаткування доходу від криптовалюти, тому доходом вважається вся сума (без вирахування коштів на придбання криптовалюти). Також незрозумілі джерела, звідки брати інформацію про вартість криптовалюти для оподаткування операцій з нею, а також немає порядку виплати за участю податкових агентів», — нарікає адвокат компанії «Борисенко і партнери» Анатолій Задніпряний.

Тому інвестор, який бажає сплатити податок, повинен сам задекларувати отриманий дохід і сплатити податки за загальною системою 18% ПДФО +1,5% військового збору.

Читайте також: Яким буде податок на криптовалюту

Дорогоцінні метали

Інвестиції в золото, як і у готівкову валюту, не оподатковуються. Тобто, якщо ви купите злиток банківського металу (золото, срібло, платина, паладій) і потім, через деякий час, продасте його банку за більш високою ціною – ділитися доходом з державою не доведеться.

Але якщо ви відкриєте депозит у банківських металах, то отримані відсотки за ним будуть зменшені на 18% ПДФО +1,5% військового збору. Податок утримує сам банк, інвестору не доведеться сплачувати його самостійно.

Р2Р кредити

В Україні P2P-кредитування набирає обертів. Безліч онлайн платформ пропонують приватним інвесторам дати в борг підприємцям-початківцям. Гарантій повернення, звичайно, немає ніяких. Але позичальники обіцяють повернути борг і навіть з відсотками, які часто суттєво перевищують дохідність банківських депозитів. Порядок сплати податку з цього виду інвестицій не врегульовано законом. «При отриманні доходу від інвестування у Р2Р кредити необхідно самостійно сплатити податок на доходи фізосіб у розмірі 18 % і 1,5 % військовий збір, хоча питання законодавчо чітко не врегульоване», — пояснив юрист Bires Law Firm Володимир Дишлюк.

Іноземні акції

Український фондовий ринок практично мертвий. Але валютна лібералізація дозволила українським інвесторам вкладати гроші в іноземні акції на суму до 50 тис євро на рік.

Оподаткування операцій з іноземними акціями залежить від того, як інвестор отримав дохід. Якщо, володіючи акціями іноземної компанії, він отримав дивіденди – йому доведеться заплатити державі 9% ПДФО і 1,5% військового збору. Якщо він продав акції і отримав дохід від цієї операції, то податок буде вищим — 18% ПДФО+1,5% військового збору.

Важливо при цьому уникнути подвійного оподаткування, коли інвестор платить податок і в тій країні, в якій він отримав дохід, і в Україні. «У випадку, якщо Україна уклала конвенцію про уникнення подвійного оподаткування з країною резидентом іноземної компанії, така конвенція може дозволяти залік сплаченого іноземного податку при сплаті ПДФО в Україні, при дотриманні певних умов. Можливість заліку не поширюється на військовий збір, який підлягає сплаті в повному розмірі», — пояснив менеджер KPMG в Україні Андрій Бузницький.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

Інвестфонди

Як і у випадку з акціями – з інвестфондами ситуація залежить від того – чи отримуєте ви дивіденди на свої інвестсертифікати або продаєте їх.

У разі, якщо в результаті вкладень в різні інвестиційні інструменти (акції, облігації) інвестор отримує дивіденди, то вони оподатковуються 9% ПДФО і 1,5% військового збору. Якщо ж ви вклалися в інвестфонд, а потім вирішили продати його інвестсертифікати за більш високою ціною – заплатити потрібно 18% ПДФО+1,5% військового збору. «В залежності від обставин придбання таких акцій/паїв, фізична особа може зменшити отриманий дохід на суму витрат на їх придбання та сплатити ПДФО і військовий збір з різниці між доходами та витратами. Залежно від способу виходу з інвестиції, податок може бути сплачений безпосередньо інвестором або покупцем акцій/паїв як податковим агентом», — розповідає Андрій Бузницький.

Форекс

Доходи отримані від операцій на форексі оподатковуються за загальною схемою – 18% ПДФО+1,5% військового збору. При цьому податок стягується з різниці між витратами і доходом. Податок сплачує інвестор самостійно на підставі податкової декларації.

Податкова декларація

Якщо податок від інвестиції був сплачений податковим агентом, як у випадку з депозитом, то подавати декларацію не обов'язково. У всіх випадках, коли податок не було утримано фінустановою або посередником, інвестор повинен заплатити його сам. У випадку з доходами від ОВДП – вказувати їх у декларації обов'язково, хоча податком вони і не оподатковуються.

Подати декларацію можна в паперовому або електронному вигляді на сайті ДФС в кабінеті платника податків. У декларації потрібно вказати всі доходи, отримані за звітний рік, з яких не було сплачено податок. Наприклад, доходи від продажу житла вказувати не потрібно, адже податок вже був сплачений під час операції.

Після перевірки декларації податкова нарахує вам суму податку для оплати в держскарбницю. Штраф за неподання декларації символічний – 170 грн.

Але якщо податківці самі виявлять, що ви отримали дохід і не сплатили з нього податки – вам доведеться заплатити не тільки податок, але і штраф у розмірі 25% від несплаченої суми.

Податковий кредит

Повернути частину сплачених державі податків можна оформивши податковий кредит. Так можна повернути до 18% коштів.

Держава частково відшкодовує лише деякі витрати:

При цьому можна повернути податки як за своїми договорами, так і у випадку, якщо ви сплачували внески у відношенні своїх найближчих родичів (50% податкової пільги)

Гранична сума витрат на майбутню пенсію не повинна бути більше 2690 грн на місяць (за основу взяті розрахунки 2019 року).

Інвестору на пам'ять

Вид інвестиції

Ставка оподаткування

Особливості, виключення

Депозит

Податок на доходи фізосіб 18% від доходу за депозитом+ 1,5% військового збору

Податковим агентом виступає банк

ОВДП

1,5% військового збору

Податковим агентом виступає професійний учасник ринку — посередник при покупці. Обов'язкове подання власником ОВДП податкової декларації, навіть якщо людина не входить до списку осіб, зобов'язаних її подавати за законом

НПФ

В залежності від способу отримання виплати: якщо за час накопичення клієнту вдалося накопичити менше 60 мінімальних прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян (1564 грн до кінця листопада 2019 року) – 93 840, він може забрати всю суму. В такому випадку він сплатить 18% ПДФО+1,5% військового збору, якщо сума накопичень більше – клієнт буде отримувати регулярні виплати, 19,5% податку нараховується на 60% виплати

Податковим агентом виступає НПФ.

Особливості: Особи старше 70 років, інваліди 1 групи і спадкоємці першого ступеня споріднення звільняються від сплати податків.

Страхування життя

В залежності від страхового ризику та вигодонабувача 18% податком на доходи фізосіб і 1,5% військовим збором обкладається вся сума виплати або 60% виплати

Не оподатковуються виплати в разі дожиття застрахованого до 70 років і оформлення ануітету, виплати в разі настання постійної непрацездатності чи критичного захворювання

Смерті застрахованого (в разі, якщо виплату отримує спадкоємець першого ступеня споріднення)

Придбання нерухомості на первинному ринку

На первинному ринку – 1% від вартості держмито + 1% від вартості – відрахування до ПФ

Податкового агента немає, інвестор сам зобов'язаний сплатити податок

Від сплати державного мита звільнені інваліди ВВВ, а також сім'ї загиблих, зниклих безвісти військовослужбовців та прирівняних до них осіб;

Ліквідатори аварій на ЧАЕС

Купівля нерухомості на вторинному ринку

За законом покупець платить лише 1% від вартості житла до ПФ. 1% держмита, якщо нерухомість перебувала у власності більше 3 років, якщо менше 3 років – 1% держмита, 5% податку, 1,5% — військовий збір

Від сплати внеску до ПФ звільнені особи, які купують квартиру вперше або перебувають на квартирному обліку

Здача в оренду нерухомості

18% ПДФО + 1,5% військового збору від суми доходу за здачу в оренду

Податок зобов'язаний платити орендодавець самостійно. Штраф за несплату податків – від 3 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

Криптовалюта

18% ПДФО +1,5% військового збору, але на всю суму інвестиції, а не тільки дохід

Податок інвестор сплачує самостійно після подачі податкової декларації.

Дорогоцінні метали

Дохід від продажу банківських металів не оподатковується, якщо злиток продають банку. Але за ставкою 18% ПДФО +1,5% військового збору оподатковується дохід від «золотого депозиту»

Банк утримує податок з відсотків за депозитом самостійно.

Р2Р кредити

18% ПДФО +1,5% військового збору

Порядок визначення доходу не передбачений законодавчо, тому податок оплачує сам інвестор за підсумками подання податкової декларації

Іноземні акції

9% ПДФО +1,5% військового збору (якщо дохід отриманий у вигляді дивідендів)

18% ПДФО+1,5% військового збору за умови отримання доходу від продажу акцій

Податок інвестор сплачує самостійно на підставі поданої декларації. Обов'язково враховувати законодавство країни, на предмет уникнення подвійного оподаткування

Інвестиційні фонди

9% ПДФО +1,5% військового збору (якщо дохід отриманий у вигляді дивідендів)

18% ПДФО+1,5% військового збору за умови отримання доходу від продажу інвестсертифікатів

Податковим агентом є ІСІ

Форекс

18% ПДФО+1,5% військового збору від різниці між витратами і доходами

Інвестор платить податок самостійно на підставі поданої ним декларації

Регіна Дацюк