Що відомо

Повідомляється, що постраждалі компанії написали листа віце-прем'єру з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитру Кулебі.

У листі йдеться, що компанії не можуть отримати навіть 100 тися євро гарантованої виплати через арешт їхніх рахунків у банку PNB Banka.

Наголошується, що 12 вересня 2019 року суд Риги на підставі заяви Комісії з ринку фінансів і капіталу Латвії прийняв рішення про неплатоспроможність PNB Banka.

Читайте також: Маркарова: Треба розрізняти самозайнятих ФОПів і найманих працівників у IT-компаніях

Як латвійці пояснюють арешт рахунків

Повідомляється, що в процесі підготовки та подання документів, необхідних для отримання гарантованої суми виплати в розмірі 100 тис. євро, компанії отримали повідомлення від Служби фінансової розвідки Латвії, що їхні рахунки арештовані.  Самі компанії звинувачують у відмиванні грошей та фінансуванні тероризму.

Читайте також: Податки для ФОПів в IT підвищувати не будуть

Порівняти умови депозитів в банках України

Що відомо про співпрацю компаній з цим банком

Такі листи з обвинуваченням отримали компанії, які мали рахунки в банку протягом більше п'яти років і завжди проходили перевірки банку. Ідеться про відомі IT-компанії, які «прозоро ведуть свою діяльність протягом багатьох років як в Україні, так і за її межами».

Як зазначають в компаніях, раніше вони не викликали жодних підозр з боку служби фінансового моніторингу банку. Проблеми розпочалися лише після подання документів на відшкодування гарантованої виплати.

Читайте також: Яку суму податків ФОП буде платити за себе і співробітників в 2020 році

Точної суми арештованих коштів представники постраждалих компаній не називають, зазначають лише, що йдеться про «мільйони євро». Також поки що невідомі назви компаній.

Раніше повідомлялося

  • 11 грудня Кабмін подав у парламент законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань функціонування банківської системи», який змінює законодавство про виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Читайте також: Гарантовану суму за депозитами треба підвищити до 600 тисяч — розпорядник ФГВФО (інтерв'ю)

  • Законопроект встановлює, що у разі визнання банку неплатоспроможним його власники мають право вимагати через суд лише відшкодування, для розрахунку якого будуть залучатися аудитори. Повертати їм банки закон не дозволяє.
  • Прийняття цього закону прискорить офіційне підписання програми співпраці з МВФ.