Що обіцяє Зеленський

«З самого початку внесли 200 тис га, це дуже багато, до комітету дійшла цифра 20 тисяч, теж багато?», — запитав президент у фермерів.

Після того як уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко заявив, що від 1 до 10 тисяч га в с/г формується 3/4 аграрного ВВП країни, Зеленський підтримав нову цифру.

«До 10 тисяч нормально? Давайте від 1 до 10 тисяч розглядати на комітеті, зменшимо цифру. 50 тис, 20 тис було — приберем», — резюмував Зеленський.

Раніше представник Кабінету міністрів у Раді Ірина Верещук наголошувала, що норма про дозвіл продажу до 200 тисяч гектарів землі після відкриття ринку землі в одні руки хвилює громадян і є небезпечною.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

Своє чергою, спікер ВР Дмитро Разумков повідомляв, що дискусії з питання граничної концентрації землі сільськогосподарського призначення в одних руках ведуться навколо 50 тисяч гектар, що в чотири рази нижче, ніж у законопроекті №2178-10, прийнятому в першому читанні.

На якому етапі прийняття закону про ринок землі

  • 23 вересня МЕРТ оприлюднило проект закону про ринок землі для громадського обговорення.
  • 13 листопада Рада прийняла за основу законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. №2178-10). Його підтримали 240 народних депутатів.
  • До другого читання в законопроект внесли ряд змін. Зокрема, і щодо зменшення концентрації землі в одних руках. Про це повідомив радник прем'єр-міністра з економічних питань Олексій Мушак.
  • Верховна Рада планує розглянути у другому читанні законопроект про ринок землі з 17 по 20 грудня. Учора, 17 грудня, під стінами ВР відбувалися масштабні протести із сутичками між поліцією та громадянами.

Читайте також: Більшість українців проти відкриття ринку землі (опитування)

  • Раніше Зеленський заявляв, що вже цього року в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить створити ринок землі в 2020 році в 40 мільйонів гектарів.
  • За словами міністра економіки Тимофія Милованова, земельну реформу потрібно впроваджувати якомога раніше, адже зняття мораторію на продаж може принести до бюджету близько 9 мільярдів гривень за 3 місяці.
  • Закон про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні продовжений до 1 січня 2020 року.