«З 2010 року закордоном залишилося майже 4 мільйони українців», — повідомив Дубілет.

Тенденції міграції українців

За словами Дубілета, міграція з України має циклічний характер: більше українці подорожують влітку. Проте тенденція міграційної ситуації має характер до збільшення кількості тих, хто назад до України не повертається.

Читайте також: Покинути Україну найближчим часом планує 1,3 млн українців

«Те, що мене здивувало. Безвіз істотно не вплинув на підсумкові цифри міграції і сальдо. Я це пояснюю тим, що відбувся перерозподіл — люди стали менше їздити в Росію (принаймні, офіційно), і більше — в Європу», — додав Дубілет.

Як влада планує повертати заробітчан

Нещодавно президент Володимир Зеленський анонсував державну програму кредитування бізнесу «Повертайся і залишайся». Мета програми — повернути додому українських заробітчат і надати доступні кредити на власну справу.

Читайте також: Держава готова витратити 5 мільярдів на дешеві кредити для бізнесу

В уряді повідомили, що програма «Повертайся та залишайся» запрацює з 1 лютого. За словами Зеленського, перший етап програми — це доступні кредити для власної справи на суму 1,5 мільйона гривень на 5 років:

  • під 5% — для нового і діючого бізнесу, який створить мінімум два робочих місця;
  • під 7% — для бізнесу з виручкою до 25 млн гривень, який не створить нових робочих місць. У цьому разі за кожного нового працівника ставка буде знижуватися на 0,5%;
  • під 9% — для бізнесу, який уже працює та має виручку 25-50 млн грн.

Раніше повідомлялося

  • За даними НБУ, за перші 10 місяців 2019 року українські трудові мігранти переказали до України $9,7 мільярда. Уряд очікує, що перекази заробітчан у 2019 році cкладуть $12 мільярдів.
  • За даними НБУ, обсяги грошових переказів заробітчан до України за першу половину 2019 року складають понад $5,5 мільярда.
  • Раніше у Світовому банку підрахували, що за підсумками 2018 року обсяги грошових переказів українських трудових мігрантів до України склали 14 мільярдів доларів. За оцінками Нацбанку — $10,88 мільярда.

Читайте також: Зарплата в Польщі зараз в 3,5 раза вища, ніж в Україні — Милованов

  • Раніше в НБУ повідомили, що зарплати українців, що працюють за кордоном, зростають повільніше, ніж зарплати в Україні.
  • При цьому зазначили, що різниця між зарплатами в Україні та Польші скоротилася майже вдвічі за останні 4 роки.