У зв'язку з тим, що є ймовірність повного припинення виробництва літаків моделі 737 Max, акції компанії Боїнг, а також її постачальників, опинились під тиском, передає lblv.com.

Після публікації новини котирування цінних паперів знизилися на 4%. Індекс Dow Jones Industrial Average при цьому піднявся на 0,5%, чому сприяли оптимістичні настрої інвесторів щодо підписання першого етапу торгової угоди між Китаєм і Сполученими Штатами.

Акції американського постачальника Боїнг Spirit AeroSystems Holdings подешевшали на Нью-Йоркській торговій біржі на 2,3%. Котирування Safran в Парижі знизились на 3%.

Більшість країн світу відмовилось від польотів на літаках Boeing 737 Max після того як сталися аварії в Індонезії та Ефіопії, коли загинуло 346 осіб. Компанія Боїнг неодноразово намагалася отримати дозвіл на відновлення польотів, але всі можливі терміни постійно відкладалися.

У зв'язку з невизначеною ситуацією щодо Boeing 737 Max цього року, авіавиробник втратив багато замовлень, істотно відставши від компанії Airbus, яка зайняла лідерську позицію. Крім того, що постраждав імідж компанії Боїнг і знизилась її капіталізація, претензії мають також ті компанії, які вже оплатили замовлення на «заборонені» літаки.

Як зазначає lblv.com, якщо випуск Boeing 737 Max буде повністю припинено, це стане найбільшим промисловим провалом в корпоративній історії Сполучених Штатів.

Дмитро Єрмаков, фінансовий аналітик LBLV.com