Що обговорили

«Уряд, як і НБУ, незалежні один від одного, мають однакову мету — стабільна економіка, сильна фінансова система та, як результат, добробут українських громадян», — прокоментував зустріч прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами, у межах сьогоднішньої зустрічі йшлося переважно про зміцнення курсу гривні та його вплив на інфляцію й економічне зростання.

Зокрема, представники НБУ відзначили, що це є позитивним для економіки в цілому, хоча в короткостроковій перспективі може мати певний негативний вплив в окремих сегментах.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку. Що це означає

«Завдяки зміцненню курсу гривні інфляція знизилася до 5,1% у листопаді та буде у проміжку 5% +/- 1 в.п. за підсумками року, тобто ціль з інфляції ми цього року виконали», — наголосив Яків Смолій.

Міцніший курс гривні впливає на доходи держбюджету й водночас формує економію в частині витрат на валютних запозиченнях та обслуговуванні валютного боргу, а також на державних закупівлях імпортованих товарів (наприклад, медикаментів). Крім того, сильна гривня сприяє здешевленню енергоносіїв та зменшенню темпів трудової міграції.

Читайте також: Рахункова палата повідомила про ризик невиконання бюджету-2019

Плюси від зміцнення курсу є і для компаній-експортерів, відзначили члени правління НБУ. По-перше, це частково знижує собівартість продукції, яка йтиме на експорт. По-друге, зміцнення обмінного курсу збільшує конкурентоздатність українських компаній у залученні робочої сили.

Читайте також: Дорогі гроші. Як політика НБУ гальмує економіку

Яких висновків дійшли

Учасники зустрічі дійшли згоди, що Україні важливо розвивати експорт товарів з більшою доданою вартістю, оскільки ціни на сировинні товари, до яких належать і метали, є більш залежними від зовнішніх ринків.

Це дасть змогу зменшити вразливість української промисловості до світових тенденцій і забезпечити більш стійке економічне зростання.

Читайте також: Бюджет в небезпеці: Мінфін просить НБУ давати більш точні валютні прогнози

Сторони також домовилися інформувати один одного про важливі зміни в економіці та фінансовій сфері, вплив цих змін на подальший розвиток економіки.

Оформити депозит з підвищеною дохідністю

Раніше повідомлялося

  • На початку жовтня 2019 року Національний банк та уряд підписали меморандум про взаємодію.
  • Меморандум передбачає спільні зусилля інституцій для забезпечення цінової стабільності як необхідної передумови для стійкого економічного зростання в Україні, сприятиме поліпшенню очікувань населення і бізнесу, зокрема інфляційних, та підвищення довіри інвесторів до української економіки.