Результати слухання

«За результатами слухання судді повідомили, що винесення рішення відкладається на більш пізню дату, ймовірно, в 2020 році», — йдеться в повідомленні.

Як зазначають у Мінфіні, слухання тривали чотири дні. Це свідчить про важливість справи і її складність з юридичної точки зору.

Читайте також: Україні вперше вдалося розмістити доларові ОВДП під ставку менше 4%

«Команда юридичних радників України представила сильні правові аргументи і свою позицію перед поважною колегією у складі п'яти суддів Верховного Суду», — уточнюють в міністерстві.

Передісторія

  • У 2013 році Росія купила в України облігації на $3 млрд при колишньому президенті Вікторі Януковичі. Вони мали піврічний купонний період зі ставкою 5%. Погасити їх треба було 20 грудня 2015 року.
  • У кінці 2015 року Кабмін ввів мораторій на виплату цих $3 млрд, через що у 2016 році Росія подала на Україну в Лондонський суд. Суд прийняв сторону РФ і постановив, що бонди повинні бути погашені.
  • Україна подала апеляцію, в якій навела ряд аргументів, один з яких Апеляційний суд Англії прийняв як вагомий. Україна стверджувала, що випустила бонди під тиском Росії, яка намагалася не допустити підписання Угоди про Асоціацію з ЄС.
  • У вересні 2018 року суд виніс рішення провести всеосяжний судовий процес. РФ оскаржила це рішення.

Читайте також: Зоряний час українських єврооблігацій: що буде далі

  • Розгляд справи очікувався в кінці червня 2019 року. Утім, у червні з'явилася інформація про те, що Британський Верховний суд розгляне апеляцію Росії в кінці 2019 року.