Як будуть розпоряджатися капіталом

Згідно з держбюджетом на 2020 рік, Нафтогаз у 2020 році за результатами 2019 року перерахує до загального і спеціального фонду держбюджету частину чистого прибутку. Потім ці кошти спрямують на поповнення статутного капіталу АТ Магістральні газопроводи України для придбання в АТ Укртрансгаз 100% в статутному капіталі ТОВ Оператор ГТС.

Читайте також: Які зміни в Податковий кодекс передбачає анбандлінг Нафтогазу

Наголошується, що в статутний фонд нового оператора ГТС також внесені активи Укртрансгаз, необхідні для надання послуг з транспортування газу.

Що означає закон про анбандлінг

Закон передбачає відокремлення оператора газотранспортної системи (ГТС) від НАК «Нафтогаз України» відповідно до європейського законодавства.

Керувати компанією буде окрема структура — Магістральні газопроводи України. Її передали під управління Мінфіну.

Читайте також: Вітренко про переговори по газу в Парижі: Домовилися далі домовлятися

Раніше повідомлялося

  • Раніше Нафтогаз затвердив ринкову вартість активів Укртрансгазу з метою їх передачі у статутний капітал ТОВ Оператор ГТС в сумі 3,209 млрд грн (без ПДВ) станом на 1 жовтня 2019 року.
  • 18 вересня 2019 року Кабмін затвердив нову модель поділу Нафтогазу і підпорядкував компанію Магістральні газопроводи України Міністерству фінансів. До цього компанія перебувала у тимчасовому управлінні НАК «Нафтогаз».
  • 31 жовтня Верховна Рада прийняла законопроект про відокремлення оператора ГТС.
  • 15 листопада депутати усунули розбіжності закону про анбандлінг Нафтогазу з нормами ЄС і розблокували підписання закону президентом.
  • 25 листопада голова Мінекоенерго Олексій Оржель заявив, що відокремлення газотранспортної системи від Нафтогазу має завершитися до 26 грудня 2019 року.

Читайте також: Імпортний газ для України істотно подешевшав