Заява прем’єр-міністра

Коштів у бюджеті буде достатньо для того, аби видати дешеві кредити під 5-9% річних всім охочим підприємцям, які відповідатимуть умовам програми.

«Ми з Національним банком спільно знайшли можливість забезпечити Німецько-український фонд (через який буде здійснюватися компенсація кредитних ставок — ред.) як інструмент. На початок року там буде достатньо коштів, щоб усі бажаючі, які відповідатимуть критеріям програми, ці кошти отримали», — повідомив Гончарук.

Прем’єр-міністр додав, що сума, передбачена на програму, може змінюватися протягом 2020 року.

«Але станом на сьогодні — це мінімум 5 мільярдів гривень, які держава готова витратити на програми доступного кредитування», повідомив Гончарук.

Видавати дешеві кредити з фонду планують через більшість українських банків.

У програмі візьмуть участь всі державні банки Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк та Укргазбанк.

Що відомо про Німецько-український фонд

Німецько-український фонд було заснований у 1996 році в межах реалізації програми уряду Німеччини «Трансформ». Ця програма мала підтримувати процес реформ в Україні.

Офіційно засновниками фонду були Нацбанк та Кабмін. Статутний капітал фонду складає 10,23 мільйона євро. Німецько-українськмй фонд є неприбутковою організацією. Всі отримані прибутки там розподіляють на кредитування малого та середнього бізнесу. На сайті фонду вже міститься інформація про урядову програму дешевих кредитів для бізнесу.

Читайте також: $75 тисяч на руки. Кабмін приймає заявки на фінансування стартапів

Раніше повідомлялося

Зазначену програму анонсував президент Володимир Зеленський 3 грудня. В її межах пропонують видавати кредити під:

  • 5% для нового або діючого бізнесу, який створить мінімум 2 робочих місця;

  • 7% для нового або діючого бізнесу, з виручкою до 25 мільйонів гривень на рік, який не створює робочих місць. При цьому, за кожне створене робоче місце такі підприємства зможуть зменшити розмір кредитної ставки на 0,5 відсоткового пункта;

  • 9% для діючого бізнесу з виручкою 25-50 мільйонів гривень на рік для розширення власної справи.

 Обрати кредит готівкою

В уряді повідомили, що програма «Повертайся та залишайся» запрацює з 1 лютого.

За даними на 30 липня 2019 року, середньозважена ставка за короткостроковими гривневими кредитами для бізнесу становила 17,9%, за довгостроковими позиками — 20,4%. За позиками для населення — 37,9% і 30,6% відповідно