Що призвело до скорочення заборгованності

  • В організації зазначають, що скорочення заборгованості стало несподіваним та різким, оскільки порушило тенденцію до зростання боргів ФОПів за податками.

  • «До листопаду загальний податковий борг підприємців регулярно зростав. За останній місяць відбувся різкий стрибок по зменшенню боргів як на місцевому, так і на національному рівнях», — повідомляють в Opendatabot.

Читайте також: Рада ввела єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ

  • Там відзначають, що близько 15% всіх погашених боргів у листопаді сплатив один ФОП — Волчков Валерій Миколайович. Його податковий борг становив 281 мільйон гривень. Після погашення боргів, дані цього ФОПа зникли з реєстру боржників.

Пояснення ДПС

  • У Державній податковій службі причину різкого падіння заборгованості ФОПів за податками пояснити не змогли, відзначивши, що її розмір непостійний та змінюється щоденно.

Читайте також: Опендатабот почав попереджати ФОПів, які ризикують «злетіти» з єдиного податку

  • «Протягом жовтня 2019 року 92,7 тис. платниками податків погашено податковий борг. Водночас протягом зазначеного періоду у 46,4 тис. суб’єктів господарювання виник новостворений податковий борг. Кількість боржників, як і сума податкового боргу, є змінною величиною, тому стан розрахунків платників з бюджетом може змінюватись щоденно», — прокоментували у ДПС.

Раніше повідомлялося

Серед компаній на загальній системі оподаткування зафіксували 14% боржників. Серед платників єдиного податку — всього 4%.

Статистика Опендатабот

В Україні єдиний податок сплачують 174 297 компаній (15%) і 1,3 млн ФОПів (70%).

Найбільша кількість ФОПів перебуває на другій групі платників єдиного податку — 581 тисяча підприємців (44,5%). До платників єдиного податку 3 групи належать 523 тисячі підприємців (40%), до першої — 200 тисяч (15%).

Читайте також: Боргу, який Зеленський хоче списати ФОПам, немає — Опендатабот

Найбільша кількість компаній на єдиній системі оподаткування займається операціями з нерухомим майном (14%). На другому місці — оптова торгівля (7,8%), сільське господарство (7,5%) і діяльність у сфері права та бухгалтерських послуг (5,7%).