З одного боку — відмінні результати вчорашнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Продано облігацій на суму 4,384 млрд гривень і при цьому попит на 4-х річні папери перевищував майже в 4 рази обсяг пропозиції. Основні покупці — нерезиденти. Це говорить про те, що інвестори «проголосували» позитивно щодо перспектив нашої економіки на найближчий час після зустрічі нормандської четвірки в Парижі та рішень МВФ про нову програму співпраці з Україною на $ 5,5 млрд.

При цьому, через конкуренцію між потенційними покупцями українських паперів — Мінфін зміг домогтися зниження прибутковості по розміщуваних облігаціях, що дуже добре для держави. А великий попит на гривневі ОВДП призводить до активного розпродажу валюти нерезидентами на міжбанку для розрахунків за них та подальшого зміцнення гривні.

 Оформити депозит з підвищеним доходом

Сьогодні день розрахунків за придбані облігації і іноземці продовжать масово продавати валюту для закриття своїх угод. Це може обвалити долар нижче нового психологічного порогу у 23,50 гривень.

З іншого боку — обвал валютних котирувань призводить до суттєвих збитків експортерів та в перспективі — до подальшого зростання негативного сальдо торгівлі, що загрожує втратами бюджету за рахунок митних і податкових зборів та погіршення фінансового становища ітак нечисленних «постачальників» валюти в країну.

НБУ викуповує зараз надлишок пропозиції долара практично кожен день на міжбанку, чим частково поки утримує його котирування від нового провалу до стратегічної мети у 23 гривні.

Проти нацвалюти сьогодні зіграє значне зростання залишків на коррахунках банків відразу на 15,6 млрд гривень — до 60,2 млрд. Це створює певний «гривневий навіс» на міжбанку і надасть підтримку валютним котируванням на торгах.

Готівковий ринок продовжує знижувати свої цінники та залишається союзником для гривні.

Як і всі останні дні — ціна викупу Нацбанком надлишків долара на торгах і буде основним курсовим маркером для всіх учасників ринку.

«Мінфін» очікує на 11 грудня коридор по долару у межах 23,50 — 23,70 гривень з активним розпродажем валюти нерезидентами під розрахунки за куплені вчора ОВДП при обсягах операцій до $ 240- 320 млн і здійсненні до 490-580 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,40-23,53 та продаж 23,63- 23,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,40-23,50 гривень та продаж 23,58-23,65 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram