За його словами, крім дозволу продавати землю іноземцям (з цієї позиції має відбутися референдум після прийняття закону), українське товариство з обережністю відноситься і до питання володіння сільгоспземлею одним суб'єктом.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

Читайте також: Чому іноземці та холдинги не зможуть скупити українську землю, — заступник міністра

«Друге питання, яке неоднозначно сприймалося українським суспільством, — це питання концентрації землі в одних руках, у одного підприємства. І між першим і другим читанням ця цифра буде істотно зменшена. Я зараз не можу точно сказати, про яку цифру йде мова. Але дискусії точаться навколо 50 тис. в одні руки».

Раніше повідомлялося

Верховна Рада має намір переглянути обмеження щодо володіння землею при підготовці до другого читання законопроекту про ринок землі.

13 листопада Верховна рада прийняла за основу законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно із законом концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ВІДГ, 8% області та 0,5% країни.

Що передбачає закон

  • З 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їх власники.

  • Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади і держава.

Читайте також: В МЕРТ назвали вартість гектара землі після відкриття ринку

  • Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці, які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року.

Проте, між першим і другим читанням буде внесена поправка про проведення всеукраїнського референдуму, на якому українці самі вирішать, чи давати іноземцям дозвіл.

  • Іноземні компанії, які не займалися обробкою землі в Україні щонайменше три роки, зможуть отримати право купувати землю з 1 січня 2024 року.

  • Передбачено переважне право орендаря на придбання земельної ділянки.

  • Концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ВІДГ, 8% області та 0,5% країни.

  • Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу — нормативна грошова оцінка.