До основних причин таких успіхів гривні можна віднести:

1) черговий аукціон з розміщення ОВДП 3 грудня — продано облігацій на 4,655 млрд. гривень, у тому числі на $53,8 млн;

2) низький обсяг попиту на валюту з боку великих імпортерів енергоносіїв — частина з них використовує валютні кредити для оплати своїх контрактів і не виходить на торги з купівлею валюти, а деякі ще й продають свої валютні ресурси на міжбанку для фінансування потреб в гривні;

3) незначні суми виведення дивідендів «дочками» іноземних компаній у традиційний для цього період — першу декаду кожного місяця;

4) «спокій» готівкового ринку і поступове зниження його цінників;

5) активний розпродаж валюти експортерами, які вже не притримують валютну виручку, а відразу її продають на міжбанку, побоюючись подальшого зниження курсу.

Надмірна пропозиція валюти провокувала Нацбанк на активне скуповування долара на торгах через Matching, що буквально врятувало «зелений» від більш серйозного падіння до 23,50-23,60 грн/$ ще на початку минулого тижня. НБУ викупив за цей період на міжбанку $436,60 млн. Причому основну частину — $346,60 млн — регулятор купив у форматі інтервенцій за єдиним курсом. Такий обсяг покупок валюти Нацбанком зробив його по суті «керуючим курсом» на ринку в усі дні тижня.

Стрімке зміцнення гривні призвело до певного конфлікту інтересів як серед представників реального сектору економіки, так і серед чиновників відомств, що відповідають за грошово-кредитну, курсову і фіскальну політику держави. Періодично це переходить і в публічну площину. Наприклад, днями Спостережна Рада НБУ піддала відкритій критиці курсову політику НБУ, а до цього в такі перепалки вступали і чиновники Мінфіну.

Незадоволені падінням курсу експортери, податківці та митники. Перші отримують менше гривні від продажу валюти і погрожують скоротити експорт своєї продукції через курсові втрати, а другі і треті — недоотримують надходження податків і зборів за тими тих статтями, які прив'язані до офіційного курсу. Цікаво те, що «влетів» на курсі і сам Нацбанк, отримавши збитки від курсової переоцінки. Зростає і негативне сальдо торгівлі. При цьому рівень цін у країні на більшість товарів не падає, а зростає, що викликає справедливе роздратування громадян. У той же час, падіння вартості валюти призвело до формального поліпшення показників ВВП України в доларах і зниження держборгу.

Біда в тому, що поліпшити показники реального сектору економіки і рівень життя людей за рахунок одного лише жонглювання курсовими котируваннями не вийде. І це в черговий раз ставить перед урядом і Нацбанком питання про стимулювання вітчизняної промисловості, переведення основних потоків фінансових ресурсів з ринку ОВДП (який сейчас просто латає дірки в бюджеті) в реальну економіку, створення додаткових робочих місць і підвищення конкурентоспроможності української продукції на світових ринках. Інакше чергова фінансова криза, про яку аналітики говорять як про найближчу перспективу, змусить Україну знову розплачуватися за свій статус сировинної економіки.

Що буде впливати на курс цими днями

Цього тижня на валютний ринок будуть впливати наступні фактори:

1) Господарська діяльність компаній і брак часу напередодні різдвяних свят в ЄС і США і новорічних свят в Україні. До кінця року залишається менше трьох повноцінних тижнів, а з урахуванням різдвяних канікул в Європі та Америці – і того менше. Клієнти змушені прискорювати розрахунки за зовнішньоекономічними контрактами перед завершенням 2019 року, що збільшить показники валютного міжбанку.

Дефіцит гривні у більшості компаній для фінансування своєї поточної діяльності призводить до зростання продажу валюти експортерами. Притому, що можливості імпортерів з її купівлі обмежені. Це спрацьовує на користь гривні;

2) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та інтервенції НБУ. Найвагоміші з факторів, що впливають на курсоутворення цього тижня. Справа в тому, що 10 грудня Мінфін проведе аукціон з дорозміщення гривневих облігацій на терміни: 147, 294 та 966 днів на загальну суму 1,8 млрд грн і первинне розміщення на 1442 дні гривневих ОВДП без обмеження за обсягами розміщення.

Облігації на 966 та 1442 дні дуже цікаві іноземним інвесторам, які готові продавати валюту, щоб вкластися в українські держпапери. Це створює серйозні передумови для значного надлишку валюти і подальшого зміцнення гривні на міжбанку.

Оскільки пропоновані обсяги валюти купити на міжбанку, крім Нацбанку, нікому, то саме його котирування будуть визначати курс на міжбанку цими днями.

«Мінфін» прогнозує з понеділка до середи значні розпродажі валюти нерезидентами під операції на первинному ринку ОВДП. НБУ буде викуповувати основну частину пропонованої нерезидентами валюти експортерами через Matching. За нашими розрахунками Нацбанк без шкоди для курсу гривні зможе поповнити свої резерви за цей тиждень на $310-420 млн;

3) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.

Готівковий ринок. «Мінфін» зараз не бачить жодних загроз для гривні з боку готівкового ринку. Обмінники, поступово знижуючи котирування прийому та продажу валюти — не тільки перетворюються у постачальника долара і євро на міжбанк, але і психологічно грають на користь нацвалюти. Фінансисти продовжать працювати з готівковою валютою у форматі «з обороту», але з постійною оглядкою на поведінку міжбанку. Їх основний ризик цього тижня — не купити занадто багато «дорогої» валюти у населення в разі, якщо на міжбанку котирування різко підуть вниз. Тому обмінники будуть намагатися занижувати курс прийому валюти, зберігаючи при цьому ціну її продажу на рівні міжбанку або трохи вище.

Дії спекулянтів. Спекулянти не втратять можливості «погойдати» курс в дні активного розпродажу валюти нерезидентами під аукціон Мінфіну в понеділок-середу. Тим не менш, низький попит з боку покупців і відсутність вільної гривні у великих обсягах не дозволить їм зіграти істотну роль у курсоутворенні цими днями. В основному, спекулянти намагаються заробляти у форматі «в дві сторони» і лише в кінці сесій на малих обсягах розгойдувати курс із загальної грою «на пониження».

Ліквідність у банківській системі. За прогнозами «Мінфіну», залишки на коррахунках банків цього тижня складуть 41-57 млрд грн, чого буде достатньо для дотримання всіх економічних нормативів Нацбанку. В даному випадку надлишок гривні буде працювати не на її користь на валютному ринку.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 9-13 грудня

На готівковому валютному ринку власники обмінників будуть поступово знижувати котирування, працюючи у форматі «з обороту». Фінкомпанії будуть утримувати спред за доларом в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 9-13 грудня в обмінниках фінкомпаній в межах 23,35 -23,90 грн/$, а в банках 23,25-23,95 грн/$.

На міжбанку. Курс долара цього тижня буде залежати від розпродажу валюти нерезидентами та від ціни викупу надлишків долара Нацбанком.

За прогнозом «Мінфіну», курс безготівкового долара цього тижня буде в межах 23,30-23,90 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок-середа. За рахунок розміщення ОВДП відбудеться зростання обсягу операцій на валютному міжбанку. Статистика торгів становитиме, за нашими прогнозами, до $240-320 млн при укладенні до 490-580 угод;

Четвер-п'ятниця. Поступове зниження обсягів операцій на торгах, за рахунок наближення кінця тижня і присутності на ринку переважно місцевих гравців — експортерів та імпортерів. Нерезиденти в цей період вже будуть працювати тільки на вторинному ринку ОВДП. Статистика торгів буде перебувати в межах $180-210 млн при укладенні до 410-460 угод.