Які зміни очікують на ФОПів

  • Змінами передбачено, що для оцінки фізичних осіб-підприємців банки також зможуть використовувати портфельний підхід. Це правило буде поширене на усі кредити ФОПам до 5 млн грн.

Читайте також: Дешеві кредити для бізнесу: Гончарук анонсував старт та назвав умови

На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу.

Так, допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов’язаннями, надані їм кредити вважатимуться високоякісними. За такими кредитами банки визначатимуть мінімальний кредитний ризик.

Читайте також: Повертайся і залишайся. Зеленський пообіцяв доступні кредити

  • Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків фізичних осіб — підприємців також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування.

  • Загалом це розширить можливості банків кредитувати МСБ та спростить підприємцям доступ до кредитних ресурсів.

«Відновлення кредитування залежить, зокрема, від простоти отримання кредиту. Ми хочемо забезпечити такі умови, коли і малий бізнес має доступ до фінансування, і водночас ризики для банків та системи загалом лишаються низькими та контрольованими, зберігається цінова та фінансова стабільність. Це один з кроків у потрібному напрямі та логічне продовження роботи з активізації кредитування, яке забезпечить стійке економічне зростання», — прокоментувала запроваджені зміни Перший заступник Голови Національного банку Катерина Рожкова.

 Обрати кредит готівкою в Україні

Крім того, з урахуванням нещодавніх законодавчих змін, змінами до Положення № 351 додатково запроваджено окремий вид прийнятного для зменшення кредитного ризику забезпечення у вигляді права довірчої власності.

Зміни набувають чинності 7 грудня 2019 року.

Раніше повідомлялося

  • Приватбанк вже втретє за рік знижує ставки кредитування для малого бізнесу і підприємців.

  • З 3 грудня ставка кредитування за найпопулярнішою програмою фінансування підприємців «КУБ» знижена з 1,7 до 1,6% на місяць від початкової суми кредиту за перші пів року і з 1,5 до 1,4% в місяць за наступні пів року користування кредитом.

  • За даними на 30 липня 2019 року, середньозважена ставка за короткостроковими гривневими кредитами для бізнесу становила 17,9%, за довгостроковими позиками — 20,4%. За позиками для населення — 37,9% і 30,6% відповідно.