З 1 травня 2020 року українці зможуть купити газ не лише в облгазах, але й в інших компаній. Такими можуть бути Укрпошта та Ощадбанк. Про це заявив голова Нафтогазу Андрій Коболєв в інтерв’ю «Ліга.Бізнес».

Що це означає

  • За словами голови Нафтогазу, для цього потрібно, щоб Україна виконала свої зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом. Так, з 1 травня 2020 року має втратити чинність постанова, яка зобов'язує Нафтогаз продавати газ українцям через облгази.

Читайте також: З 1 січня ціни на газ для населення будуть ринковими — Нафтогаз

За його словами, Нафтогаз наразі вивчає декілька стратегій того, як компанія буде працювати після 1 травня 2020 року. Зокрема, у Нафтогазі вивчають можливість співпраці з іншими компаніями, які мають великі клієнтські бази.

«Це можуть бути не лише обленерго. Наприклад, Укрпошта та Ощадбанк також можуть продавати споживачам газ, словом, всі, у кого є велика абонентська база. Ми ведемо переговори з декількома потенційними партнерами», — повідомив Коболєв.

Раніше повідомлялося

  • Раніше в уряді повідомляли, що не планують регулювати ціни на газ для населення. Ціна на газ для побутових споживачів в Україні наразі залежить від ринкової ціни.

  • Водночас, відповідно до домовленостей України з МВФ та постанови про ПСО, з 1 січня 2020 року ціни на газ для населення мають зрости до 12 300 гривень за тисячу кубометрів.

Читайте також: 7 000 гривень: Кабмін хоче «застрахувати» ціну на газ для населення

  • Ціна, згідно з вимогами МВФ, повинна формуватися із вдвох чинників — собівартості українського газу та супутніх послуг, а також його імпорту.

  • Оскільки газ у Європі подешевшав, і Україна може його закупити за менші гроші, держава може знизити тариф для населення, не порушивши тим самим домовленості з МВФ.

  • Нагадаємо, що у вересні газ для населення подешевшав на 3,4%.