Що говорять в Нафтогазі

Вітренко порекомендував Газпрому звернутися до українського регулятора та обґрунтувати необхідність зниження тарифу на транзит газу через газотранспортну систему України.

«Російській стороні роз'яснювали, що вона може звернутися до оператора або безпосередньо до регулятора (НКРЕКП) з обґрунтуванням необхідності зниження тарифу, якщо український тариф вище тарифів альтернативних (конкурентних) газопроводів або якщо тариф робить експорт газу невигідним для Газпрому», - написав він.

Як формується тариф

Вітренко нагадав, що Україна впроваджує європейську методологію розрахунку тарифу, що застосовується до транзиту газу відповідно до європейського тарифного кодексу.

«За цією методологією тариф повинен відповідати актуальним витратам оператора газотранспортної системи. Іншими словами - розрахунки транзитного тарифу, які були показані Газпрому і які зараз коментує російська сторона, тільки покривають скориговані витрати оператора ГТС України. Тому цей тариф ніяк не може вважатися завищеними», - пояснив він.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

За словами Вітренка, транзит повинен бути економічно вигідний для всіх сторін - української, російської, європейської.

Передісторія

  • Президент РФ Володимир Путін назвав «економічно неприйнятними» умови України для транзиту російського газу в Європу з 1 січня 2020 року. При цьому він заявив про бажання продовжувати транзит по території України.
  • Раніше Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити транзитний або укласти новий контракт строком на один рік. При цьому вимагає від України відмовитися від судових позовів, а також відновити прямі закупівлі газу в Росії.
  • Нафтогаз у своїй відповіді відмовився списувати майже $3 млрд боргу російської компанії за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачаннями газу. Повідомлялося, що Росія нібито розглядає таку можливість. Це підтвердив міністр енергетики РФ Олександр Новак.

Читайте також: Нафтогаз хоче заарештувати активи Газпрому в Латвії на $2,6 мільярда

Як просуваються переговори за контрактом

  • Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України європейським правилам і українським законодавством - 13 грудня.
  • Газове питання і не лише президенти України і Росії планують обговорити під час зустрічі в нормандському форматі 9 грудня в Парижі.
  • Діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років.
  • У Нафтогазі вважають, що, найімовірніше, Газпром не підпише контракт, але Україна і європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.
  • 7 листопада Укртрансгаз модернізував газовимірювальну станцію «Гребеники», що на кордоні з Молдовою. Тепер станція готова до реверсного трансбалканського транспортування газу в разі припинення транзиту з РФ.