Що відомо про законопроект

Автор ініціативи — голова парламентського комітету з питань податкової та фінансової політики Данило Гетманцев. За документ проголосували 232 народних депутата.

Раніше бізнес-спільнота раніше розкритикувала законпроект. Підприємців турбують високі штрафи, розширення бази оподаткування рентою і зміни по акцизах.

Читайте також: Зеленський на зустрічі з «табачниками»: Ми зацікавлені в зростанні експорту

«Зміни, передбачені законопроектом № 1210, несуть високі ризики як для тютюнової галузі, так і для держави. Збільшення цінового розриву з країнами-сусідами та низька купівельна спроможність громадян може призвести до різкого зростання рівня контрабанди», — вважає директор із зовнішніх зв'язків підприємства «Філіп Морріс Україна» Наталія Бондаренко.

Читайте також: Дубілет розповів, як будуть виводити з тіні алкогольно-тютюновий ринок

За її словами, ухвалення змін в Податковий кодекс передбачає зростання ставки акцизу на сигарети в 2,5 раза. Це призведе до зростання цін в 2,5-3 рази — до 80-100 грн за пачку сигарет з 1 січня 2020 року.

Раніше повідомлялося

  • Акциз на сигарети зріс з 1 липня 2019 року на 9%.

  • У чинному Податковому кодексі прописаний подальший план підвищення акцизних ставок до 31 грудня 2024 року.

  • Водночас у проекті закону «Про держбюджет на 2020 рік» передбачена специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром і без фільтра. У 2020 році її хочуть підвищити на 20% — з 756 грн до 907,2 грн за 1000 штук.

  • Законопроект №1210 зареєстрував у Раді 30 серпня Данило Гетманцев.

  • Комітет рекомендував до першого читання прийняти альтернативний законопроект №1210-1, але через одіозність документа його заблокували.

Читайте також: Сигарети подорожчають до 80-100 гривень у 2020 році — виробники

  • 4 жовтня ВР прийняла в цілому законопроект №1049 «Про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

  • За день до голосування група народних депутатів внесла поправку № 8, якою регулюються торгові націнки на сигарети для дистрибуції.

  • Поправка пропонувала встановити торгову націнку (так звану маржу) на сигарети для оптової та роздрібної торгівлі на рівні 7% і 13% від максимальної роздрібної ціни відповідно.

  • Однак Кабмін під час зустрічі з тютюновими компаніями підтримав скасування норми про регулювання цін на тютюновому ринку в законопроекті №1049.