Час змінити мандат НБУ

«На мою думку, настав час змінити мандат НБУ. Тобто у них не тільки інфляція повинна бути, але і економічне зростання. Або зробити, як в Штатах — не чітко артикулювати економічне зростання, а сказати, що вони дивляться за зайнятістю/безробіттям, що теж пов'язано зі зростанням ВВП», — сказав Устенко.

НБУ повинен активніше знижувати облікову ставку

Радник Зеленського вважає, що Нацбанк повинен більш активно знижувати облікову ставку. Зараз, на його думку, при прогнозованої інфляції на кінець року-8% облікова ставка повинна бути 11-12%, а не 15,5%. А на кінець 2020 року — 9%.

Читайте також: Нацбанк повинен знижувати облікову ставку швидше — Гетманцев

Зниження облікової ставки стимулювало б економіку за рахунок здешевлення кредитів та збільшення купівельної спроможності населення, пояснив економіст.

За його словами, НБУ — незалежна інституція, і намагається перестрахуватися, «де тільки це можливо». «Але надмірна обережність і полохлива стан не дуже добре грають для економіки», — вважає Устенко.

Читайте також: Чому НБУ «повільно» знижує облікову ставку

Раніше повідомлялося

  • У цьому році НБУ знижував облікову ставку вже 4 рази. Сумарно в 2019 році вона впала з 18% до 15,5%.
  • Тричі відбувалося зниження на 0,5%, а 24 жовтня правління НБУ зменшив ставку відразу на 1% — до 15,5%.
  • Нацбанк має намір знизити облікову ставку з 16,5% до 8% у найближчі роки. Вже до 2020 року ставка може бути знижена до 9%.
  • Нагадаємо, що 1 листопада Нацбанк поліпшив свій прогноз щодо економічного зростання України в 2020 2021 роках. Регулятор очікує, що українська економіка зросте на 3,5% в 2020 році, в той час як раніше прогнозували зростання на 3%. Прогноз щодо зростання економіки в 2019 році також поліпшили — з 3% до 3,5%.