Що відомо

«Зокрема, клопотання стосується визнання та приведення до виконання на території Латвії рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному спору від 28 лютого 2018 року, який присудив Україні $2,6 мільярда у спорі з Газпромом про транзит газу, а також про вжиття забезпечувальних заходів», — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нафтогаз на пропозицію Путіна: Це не знижка, це нормальна ціна

Засідання суду за цим клопотанням заплановано на кінець квітня 2020 року.

Раніше повідомлялося

  • Міністри енергетики України і Росії під час зустрічі у Відні обговорили підготовку до підписання договору про транзит газу. Сторони домовилися «активізувати роботу» за новим договором і обговорили можливість підписати договір відповідно до європейських правил.
  • Відомо, що дедлайн для укладення довгострокового контракту — 13 грудня.
  • 18 листопада Газпром направив Нафтогазу офіційну пропозицію продовжити на рік діючий контракт або укласти новий договір про транзит газу. При цьому назвав свої умови — відмова обох сторін від взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

Читайте також: Газпрому доведеться прокачати не менше 50 млрд кубометрів газу в 2020 році — НБУ

  • 25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони і надалі будуть обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами в тристоронньому форматі. Також заявив, що готовий розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а постачанням газу.