Які є інструменти хеджування ризиків

Як зазначив Чурий, серед інструментів хеджування ризиків, поставні й безпоставні форварди, які можна укладати з банками під експортно-імпортні операції або кредити від нерезидентів.

«Не хеджувати — це найризиковіша стратегія, оскільки дохід компанії залежить від зміни курсу. Україна вже чотири роки живе в умовах гнучкого курсоутворення, яке дозволяє уникати накопичення дисбалансів в економіці. Та водночас потребує від бізнесу завбачливого планування», — зазначив заступник голови НБУ.

Читайте також: Ворожіння на валютній гущі. Хто найточніше прогнозує курс

Приклади хеджування на українському ринку

За даними Нацбанку, цього тижня один з українських банків і вітчизняна аграрна компанія уклали безпоставний валютний форвард (NDF). Це перша угода з хеджування валютних ризиків такого типу на українському ринку.

Раніше на ринку укладалися угоди з поставочними валютними форвардами, проте їх частка все ще несуттєва і має великий потенціал до зростання.

Читайте також: Експерт розповів про головний ризик, який несе зміцнення гривні

«У цілому в світі операції типу спот, тобто ті, які фактично проводять день у день, становлять не більше третини від загального обсягу валютного ринку. Решта — це операції з використанням інструментів хеджування: форвардів, ф'ючерсів, свопів. На жаль, в Україні все навпаки: домінують спотові угоди, а випадки хеджування бізнесом валютних ризиків все ще носять одиничний характер», — пояснив Чурій.

Довірче управління цифровими активами: інвестиційна прибутковість до 36%

Раніше повідомлялося

  • У березні 2019 року вперше в історії фінансового ринку України банк провів зі своїм клієнтом операцію валютний своп гривня-долар, тобто обмінявся валютами із зобов'язанням зворотного обміну через певний час.
  • З 7 лютого Нацбанк отримав можливість проводити валютні інтервенції на умовах своп, тобто із зобов'язанням зворотного продажу валют.