«Ми не згодні з тим, що облікову ставку треба знижувати повільно. Було б краще, якщо таке зниження було б більш відчутним для ринку», — зазначив Гетьманцев.

За його словами, питання — де взяти дешеві кредити? — обговорювалося на спільному засіданні НБУ та парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. 

«Ми розуміємо, що дешеві кредити є запорукою розвитку економіки. Без цього не буде руху вперед, буде стагнація. А висока облікова ставка не дає можливості наповнити дешевими кредитами кредитний ринок держави», -  заявив голова  комітету Верховної Ради. 

Читайте також: Чому НБУ «повільно» знижує облікову ставку

Він також зазначив, що депутати також ведуть дискусії з НБУ з питань курсу, інфляції. «Є різні думки експертів щодо переоцінки, недооцінки курсу гривні сьогодні. Намагаємося знайти спільну мову», — констатував він.  

Як знижується ставка

  • Цього року НБУ знижував облікову ставку вже 4 рази. Сумарно в 2019 році вона впала з 18% до 15,5%. 
  • Тричі зниження відбувалося на 0,5%, а 24 жовтня правління Національного банку України зменшило ставку одразу на 1% — до 15,5%.
  • Нацбанк має намір знизити облікову ставку з 16,5% до 8% в найближчі роки. Вже до 2020 року ставка може бути знижена до 9%.

Що нам з цього? 

  • Зменшення облікової ставки впливає на ціни на кредити та депозити. Банки реагують на дії регулятора зниженням ставок по депозитам та процентів за кредитами для населення та бізнесу. 
  • Але на Інститутській стверджують, що «механічне» зниження облікової ставки до низького рівня не еквівалентно автоматичному здешевленню кредитів для економіки. Низькі ставки за кредитами неможливо отримати без посилення захисту прав кредиторів і завершення судової реформи. Поки це не зроблено,  у вартість кредитів буде неодмінно закладатися висока маржа за ризик.