Заява НБУ

«Кілька тижнів триває атака на Нацбанк у формі замовних спекуляцій і наклепу в ЗМІ, проплачених мітингів під стінами НБУ і навіть спроби насильницького вторгнення у НБУ „тітушками“. Ми вважаємо, що це тиск на НБУ здійснює олігарх і екс-власник »Приватбанку« Ігор Коломойський, який заборгував державі $5,5 млрд», — йдеться в заяві.

Мета атаки — створити керований інформаційний хаос, щоб:

  • дискредитувати НБУ і реформу по очищенню банківського сектора, змінити керівництво і в майбутньому вдатися до ручного управління НБУ;

  • уникнути відповідальності і необхідності повертати державі виведені з Приватбанку кошти;

  • перешкодити співробітництву України з міжнародними партнерами і насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

Читайте також: Коломойський запевнив, що Приват йому повернуть найближчим часом

Про замовний характер цієї інформаційної кампанії та про те, що замовником є саме Ігор Коломойський, свідчить низка фактів.

По-перше, мітингувальники під НБУ, за свідченням ЗМІ, отримують гроші за участь в мітингах. Організатором мітингів є громадська організація «Стоп корупції».

По-друге, до мітингів з 25 листопада приєдналися працівники «Нікопольського заводу феросплавів» та інших підконтрольних Ігорю Коломойському підприємств, які до цього пікетували офіси Приватбанку в Дніпропетровську та Києві.

Читайте також: Влада готує закон, який заборонить повертати банк Коломойському

В-третіх, атака реалізується через головного виконавця - депутата Олександра Дубинського, фігуранта антикорупційних розслідувань, якого в медіа називають рупором олігарха Коломойського.

НБУ вже звернувся в правоохоронні органи з проханням не допустити протиправних дій.

Передісторія

Дивіться: Валютні гойдалки і доля Приватбанка (відео)

  • Коломойський і підконтрольна йому кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів і колишніми акціонерами Привату в процесі націоналізації.

  • На момент націоналізації Коломойському належало 41,7% від загальної кількості випущених акцій, а Triantal Investments — 16,6%.

Читайте також: Хто отримає Приватбанк

  • У квітні, між першим і другим туром виборів президента України, Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію, визнавши договір «недійсним». НБУ, Мінфін і Приватбанк подали апеляції на це рішення. Паралельно Печерський райсуд Києва розірвав договір особистого поручительства Коломойського за кредитами рефінансування Привату.

  • Коломойський заявляв, що не хоче повертати Приватбанк, але претендує на грошову компенсацію в $2 млрд. Пізніше він зажадав назад акції банку.

  • На форумі YES Коломойський розповів, що у нього є ряд вимог щодо Приватбанку: відкликати звинувачення і покарати «відповідальних за націоналізацію», повернути йому $2 млрд, які він вважає своїми, або мирову угоду, що включає в себе «правову оцінку» націоналізації.