Як забезпечити фермерам доступ до кредитів

«Дрібні фермери — це найбільш вразлива група позичальників, яким і хоче допомогти Світовий банк, щоб вони справді змогли повною мірою скористатися тими можливостями, які отримають після відкриття ринку сільськогосподарських земель», — підкреслила Сату Кахконен.

Вона розповіла, що СБ обговорював з урядом різні варіанти, як забезпечити малим фермерам доступ до кредитів. Серед іншого, обговорювалася схема часткового гарантування кредитів. Це зменшить кредитний ризик для банків і буде стимулювати їх зацікавленість у кредитуванні і дрібних фермерів.

Кахконен констатувала, що банківський сектор готовий до відкриття земельного ринку, для нього це новий і привабливий ринок.

Читайте також: Ринок землі. Як будуть продавати і купувати сільгоспземлі в Україні

На думку директора Світового банку у справах України, мораторій шкодить власникам землі, оскільки їхнє право власності обмежене. Вони не можуть використовувати свою землю як банківську заставу, не можуть її продати.

Читайте також: Відкриття ринку землі: розбір головних міфів

Раніше повідомлялося

13 листопада Верховна рада прийняла за основу законопроект щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Згідно із законом концентрація землі у власності визначена на рівні 35% ВІДГ, 8% області та 0,5% країни.

Що передбачає закон

  • З 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення. З цього моменту право продавати земельні паї отримають всі їх власники.

  • Купувати землю зможуть українські фізособи, компанії, територіальні громади і держава.

Читайте також: У МЕРТ назвали вартість гектара землі після відкриття ринку

  • Юридичні особи, кінцевими власниками яких є іноземці, які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року.

  • Також президент анонсував всеукраїнський референдум, який вирішить, чи давати дозвіл іноземцям на купівлю землі.